Врятувати країну від сміття і робити посуд з кукурудзи — про таке давно мріяла Ольга Коваль з чоловіком. Два роки тому задум вдалося втілити в життя.
«Якщо посуд потрапить до компостної ями, то розкладеться на біорозчинну продукцію — ну, і в біодобриво. Це кукурудзяний крохмаль — 80%, все інше — додаткові інгредієнти. Ніякого додавання хімічного там немає», — розповіла Коваль.
Тарілки, стаканчики і столові прибори з кукурудзяного крохмалю коштують на кілька копійок дорожче за пластикові. Зараз Ольга шукає інвесторів, адже на виробництво екопосуду потрібно півмільйона доларів.
А Ілля Кичук мріє, що одноразові зубні щітки з пресованої целюлози, якими користуються в багатьох європейських і американських готелях і в'язницях, замінять пластикові.
«Готелів у світі двісті тисяч. Кожен день викидається 6 тонн одноразових щіток. Якщо ми будемо з цим боротися, ми скоротимо викид і СО2, і пластика в океан», — розповів розробник.
Цей винахід Іллі та його колеги Дарини увійшов у ТОП-5 кращих еко-стартапів світу. У червні вони привезли нагороду з Німеччини — і вже знайшли першого замовника. Показати екологічні ініціативи українських винахідників за кордоном допомагають Роман Зінченко з братом.
«Дуже часто ми бачимо такий ефект відкриття: «Ой, ми не знали, що у вас багато всього», і це не може не тішити, але нам треба працювати над «огранюванням алмазів». Є місток між екологічними талантами і підприємництвом, і коли ми цей місток повністю побудуємо, то, думаю, що ми побудуємо в Україні нову економіку, і наш зелений ВВП активно рухатиметься вперед», — розповів координатор Української мережі енергетичних інновацій Роман Зінченко.
AgroPortal.ua за матеріалами Ukrcwm.com