Трактори, які можуть слідувати за заздалегідь запрограмованими маршрутами, вже використовують всі великі господарства світу. Дрони гудуть над полями, щоб оцінити стан сільськогосподарських культур і ґрунтові умови. Наземні датчики самостійно контролюють кількість води, яка необхідна рослинам.
Брак продовольства та великий бізнес
Світовий банк зазначає, що ми повинні збільшити виробництво продовольства до 2050 року, адже населення планети продовжує зростати швидкими темпами.
Але наслідки зміни клімату свідчать про зворотне: врожайність впала більш ніж на чверть. Таким чином, автономні трактори, наземні датчики, літаючі дрони і гідропоніка у господарстві зможуть допомогти фермерам виробляти більше продовольства за нижчої собівартості.
Автоматика уже зараз дає фермерам інформацію про стан полів і того, що там росте. Науковці це називають «Інтернетом рослин і полів».
А деякі компанії подумують про обробку поля взагалі без залучення людей. Один із таких проектів реалізують інженери в Шропширі (Англія). Проект Hands Free Hectare в 2017 році буде використовувати безпілотні літаючі апарати та автоматичні трактори для збільшення урожайності зернових культур.
Точність спрощення
Важко уявити собі, але навіть традиційна галузь сільського господарства — виноробство, якому необхідні лише природне сонячне світло і гарний ґрунт, також потребує автоматизації. Винороби навчились використовувати безпілотні літаки, щоб оглядати свої виноградники й оцінювати стан врожаю і ґрунту.
Але це ще не всі новинки. Нестача сільськогосподарських кадрів у Бургундії (Франція)надихнула винахідника Крістофа Міллота на створення робота для обрізки винограду. Цей чотириколісний «помічник» може робити розрізи через кожні п'ять секунд. Робот має шість камер, деякі з інфрачервоними датчиками, і дві руки. Керують ним за допомогою планшетного комп'ютера.
Також робот може обрізати траву навколо кожної виноградної лозини. Працює він на сонячній батареї до 10-12 годин, тому за умов зміни батареї може трудитися вдень і вночі.
РобоСалат
Японська фірма Spread автоматизувала овочеву фабрику в Кіото, яка може виробляти 30 000 штук салату-латуку на день. Усі процеси, що відбуваються тут після посіву салату — полив, обрізка, збір врожаю, — виконують машини.
«Автоматизація скоротила витрати на робочу силу на 50%», — говорить маркетолог компанії пан Прайс.
Причому світлодіодне освітлення, яке розроблено спеціально для вирощування рослин, знижує витрати на електроенергію на 30%.
«Для нас немає значення, яка погода або клімат зовні», — каже він.
Моніторинг дронами
Моніторинг дронами використовують, щоб оцінити темпи розвитку культур, наявність хвороб і навіть прослідкувати обприскування пестицидами і гербіцидами.
Але прогрес на цьому не спинився! Тепер дослідники намагаються змусити безпілотників працювати в групах.
«Наприклад, у процесі картографування бур'янів у полі безпілотники будуть «набирати» один одного і сходитися в тих ділянках, де найбільше бур'янів», — говорить Віто Тріанні з Інституту когнітивних наук і технологій у Римі.
Водночас, хоча автоматизація обіцяє більш ефективне виробництво харчових продуктів, вона ставить під загрозу роботу людей. Із 1950 по 2010 рік, за даними Міжнародної організації праці (МОП), відсоток сільськогосподарських робітників знизився з 81% до 48,2% у країнах, що розвиваються, і з 35% до 4,2% — у розвинених. Роботи, безумовно, прискорять цей спад.
AgroPortal.ua за матеріалами ВВС