Про це заявив генеральний директор Продовольчої і сільськогосподарської організації Об'єднаних націй (ФАО) Цюй Дун'юй.
Він зазначив, що для виробництва зернобобових (їстівного насіння рослин сімейства бобових) потрібно менше води, ніж для інших джерел білка, вони прекрасно ростуть на невеликих ділянках землі, являють собою недороге джерело безпечної їжі з високим вмістом поживних речовин, білка, клітковини, вітамінів і мікронутрієнтів, сприяють зв'язуванню атмосферного азоту, забезпечують ґрунт високоякісними органічними сполуками і сприяють циркуляції поживних речовин і утриманню води в ґрунті.
«Мінімізація використання добрив, води та енергії означає зниження викидів парникових газів», — стверджує він.
Цюй Дун'юй також додав, що зернобобові у порівнянні з іншими основними культурами мають більш високу рентабельність, що дозволяє диверсифікувати і підвищувати доходи сільських жителів, особливо жінок і молоді, які проживають в уразливих регіонах.
«Зернобобові відрізняються тривалим терміном зберігання. Як наслідок, збільшення частки зернобобових у раціоні харчування сприяє скороченню втрат харчової продукції», — підкреслює він і уточнює, що саме ця властивість зернобобових виявилася дуже доречною в умовах пандемії COVID-19. Зернобобові годували тих, у кого не було доступу до свіжих продуктів харчування.
Цюй Дун'юй підтвердив рішучість ФАО підтримувати зусилля держав-членів щодо збільшення виробництва та споживання зернобобових, вказавши на важливість споживання в якості істинного локомотива перетворень.
AgroPortal.ua за матеріалами ФАО