Про це повідомив економіст інвестиційного департаменту продовольчої та сільськогосподарської організаціі ООН (ФАО) Андрій Ярмак на своїй сторінці в соцмережі Facebook, підбиваючи підсумки конференції «Овочі та фрукти України-2018. Вектор на експорт».
При цьому фахівець закликає звертатися до нього безпосередньо тих агровиробників, хто має бажання налагодити експорт та виробляє яблука сортів Гала, Гренні, Голден, Ред Делішез з твердістю не менше 7,5, відсутністю дефектів, оброблені МСР-1 та що мають окрас плодів не менше 70%.
Говорячи про найближчі перспективи розвитку ринку яблука в Україні, економіст ФАО зазначив, що виробники сподіваються на те, що в квітні 2019 р. ціна сягне рівня 8-10 грн/кг. «Я прогнозую падіння з 5-7 зараз — до 3-5 грн/кг в квітні. Яблука багато, сховищ багато, експортної якості яблука дуже мало, великого експорту не буде, надлишки лишаться», — аргументував власну позицію Андрій Ярмак.
Одним із позитивних моментів проведення конференції фахівець виокремив те, що виробники плодоовочевої продукції починають розуміти важливість маркетингу.
«Наша зустріч по жимолості, про яку я вже писав, тому підтвердження. Дуже цікаві є задумки навіть по маркетингу яблука всередині країни», — повідомив фахівець.
При цьому, за словами Андрія Ярмака, сьогодні люди повірили в те, що Україна може вирощувати унікальні за якістю та преміальні фрукти та ягоди. «Ми не повинні бути найдешевшими — це лузерська стратегія — ми повинні бути настільки кращими, щоб ціна не мала суттєвого значення! Ця віра просто фізично відчувалася на виставці», — розповів Андрій Ярмак.
Окремо економіст ФАО зупинився на тому, що цьогоріч у Києві вперше провели Експортний торговий форум по фруктах. На нього, незважаючи на воєнний стан в окремих регіонах України, приїхали найбільші імпортери плодоовочевої продукції. «Вони були дуже приємно вражені країною. Учасники форуму були в захваті. Всі, кого опитав, сказали коротко: «Супер!». Що це дасть? Поштовх експорту яблука, черешні, свіжої ягоди, з часом заморозки теж. Домовленості про експорт є», — зазначив Андрій Ярмак.
Говорячи про овочевий напрямок, Андрій Ярмак відмітив, що в Україні майже немає якісних овочів. «Це просто якийсь сюр. А могли б їх експортувати. Одиниці це роблять, і чудово заробляють», — наголосив він.
Фахівець також пояснив, що наразі стратегія Української плодоовочевої асоціації (УПОА) працює дуже добре. «Вона полягає в об'єднанні тих, хто націлений на виробництво якісних продуктів для системного, а не ситуативного експорту. Це працює. І тих, хто поділяє такі цінності, стає все більше», — повідомив Андрій Ярмак.
AgroPortal.ua за матеріалами UkraineFood.org