Проблема українських виноградарів — у відсутності переробки

29 червня 2020, 09:04 2528

В Україну зростає імпорт столового винограду. При цьому у вітчизняних виробників досі невирішене питання фасування, упаковки  і зберігання винограду столових сортів.

Про це сказав голова асоціації «Укрсадвинпром» Володимир Печко.

«Щомісяця в Україну з інших держав завозять близько 1-1,5 тис. т такого винограду. Ця цифра особливо росте у новорічно-різдвяні свята. Тоді вона сягає 5 тис. т», — говорить він.   

За його словами, у 2021 р. відповідно до угоди про асоціацію буде відмінено митний збір на виноробну продукцію — і Україна відкриє для неї свій ринок.

«У нас проблема — більшість виноградарів працюють на первинку: вони не мають своїх ліній і ліцензій для переробки. Ось чому так відбувається», ­– каже він.

Тому питання вирощування та зберігання українського винограду необхідно вирішувати, переконаний він.

«Зазначу, що у 1960 р. Україна мала 400 тис. га виноградників, у 2000 р. — 150 тис. га, а у 2020 — 40 тис.га, без окупованого Криму», — зазначає експерт.

Ще одним важливим питанням для галузі є збільшення обсягів державної компенсації на придбання техніки, каже Печко. На його думку, компенсація у розмірі 80% на саджанці є доброю допомогою, а от 30% — на закупівлю обладнання — недостатньою.  

«Відсоток треба збільшувати, щоб галузь розвивалась. Адже кредитні ставки в банках ще досить високі, хоч держава намагається їх зменшити», — розповідає експерт.

За його словами, на старті бізнесу обладнання для виноградаря обійдеться в кількасот тисяч доларів. Тому у цивілізованому світі напрямок виноградарства дотується. Наприклад, у Франції у 2019 р. направлено близько €8 млрд на три напрямки галузі, говорить він.

«Аграрій закладає виноградники і очікує першого врожаю 3-4 роки. За цей час він має його обробляти, платити за оренду — і взамін нічого не отримувати», — каже Печко.  

Також експерт спрогнозував, що цьогоріч урожай винограду має бути за обсягами таким, як і минулорічний.

«На відміну від ягідних, культур, виноград не постраждав так глобально. Виникла проблема з опиленням. Воно було слабуватим. На це вплинув дощ. Щодо урожайності, то мої колеги прогнозують її на рівні 80 ц/га», — пояснив експерт.

Печко також сподівається, що і ціни на виноград виростуть у цьому сезоні.

«У минулому році винзаводи забирали виноград за 2-3 грн/кг. І якщо купували його за 10 грн, то це було щастям. Це — занижена вартість, на мою думку», — говорить він.

На його переконання, актуальним питанням в Україні є виготовлення вина з винограду. За його словами, тут — теж дуже багато імпорту.

«У нас немає лабораторії, яка б могла дослідити вино на натуральність. В Україну заходить іноземний товар, але якої він якості, ми не знаємо», — зазначив Печко.


Наталія Рекуненко, AgroPortal.ua