Переробка створює здорову конкуренцію

06 квітня 2018, 10:41 1738

Організація невеликого підприємства з переробки молочної продукції створює конкуренцію із закупівельниками сировини, а споживач кінцевої продукції на локальному рівні завжди знайдеться.

Таку думку висловив директор фермерського господарства «Парубоче» Валерій Парубочий.

Він зазначив, що кожна країна намагається використати свої конкурентні переваги, щоб почуватись упевнено в сучасному світі. Кожна створює свої економічні моделі. Хтось робить наголос на розвитку потужних виробництв і компаній. Хтось намагається підкреслити свою унікальність через місцеву специфічну продукцію і бренди.

«Україна все ще в пошуку своєї конкурентної унікальності. Здавалося б, усі хочуть, щоб країна виступила на світовому ринку потужним гравцем, запропонувала щось таке, чим можна пишатись. І передумови для цього є: розумні й працьовиті люди, великі природні багатства. Щось аналогічне відбувається і в нашій молочній галузі — ми все ще в пошуку себе», — зазначив Парубочий.

Він пояснив, що коли у сільгоспвиробника просто ферма, він доїть корів, і не вистачає коштів, щоб забезпечити себе сучасним обладнанням і мати кращу якість молока, до нього приїжджають переробники, які нав«язують свої умови, і йому нікуди дітись. І худобу продає за тією ціною, яку вони запропонують. У нього немає вибору.

«А коли в невеликому містечку чи селі починає працювати своя переробка, з«являється пастеризатор чи кутер для виготовлення ковбаси, то, повірте, і переробник з вами говоритиме по-іншому. Коли з«являтимуться магазинчики з продажу власної продукції, як ми це свого часу зробили, і це побачать торговельні мережі, то вони також із вами розмовлятимуть з повагою», — вважає Парубочий.

За його словами, у такій ситуації немає жодної агресії. Бізнес — це коли і ти заробляєш, і хтось інший. А коли починається тиск — це вже не бізнес, і рано чи пізно це закінчується, і зазвичай не дуже добре, вважає фермер.

«На чому ще хочу наголосити. Не всім потрібна власна переробка. В Україні є великі сучасні комплекси, які ефективно виробляють сировину. Так, їм знадобився час, щоб відбутись, давати великий вал якісної сировини. Вони почуваються впевненіше порівняно з малими виробниками чи тими, хто тільки на початку шляху. Власне, тому я й відстоюю ідею створення малої переробки в Україні», — зазначив Парубочий.  

На його думку, це питання складне і донести його до свідомості виробників важко. Люди бояться починати щось робити, і багато хто каже, що це неможливо на невеликих фермах.

«Я вважаю, що можливо: починаючи з селян, у кого в дворі дві корови, і до найбільших агрохолдингів. Місця під сонцем вистачить усім. Звичайно, поступово з«являтиметься і конкуренція. Хоча, думаю, в нас ще довго не буде конкуренції, і кожен фермер у нашій великій державі зможе на локальному рівні знайти споживача для свого продукту. Не обов'язково все молоко переробляти: щось переробляєш, решту здаєш на переробку іншим», — вважає він.


AgroPortal.ua за матеріалами Milkua.info