На відновлення молочної галузі після пандемії знадобляться місяці

06 липня 2020, 10:00 1327

Влада багатьох країн світу обговорює шляхи відновлення економіки після пандемії COVID-19, а також заходи щодо запобігання повторного карантину, який, дуже ймовірно, стане смертельним вироком для значної частини промисловості та економіки.

Таку думку висловив редактор International Dairy Magazine Роланд Соссна.

На його думку, величезні потрясіння відбудуться, коли світ вийде з режиму обмежень. В умовах скорочення робочих місць люди стримано будуть витрачати гроші. Їм доведеться економити на всьому. Крім того, скоротиться світовий експорт молока.

«До речі, пандемія впливає на переробників молока по-різному. Є компанії з хорошим різноманітним портфелем продукції, і вони в поточній кризі відчувають себе зовсім непогано. Інші ж не знають, як і де продавати свою продукцію, особливо якщо вони були завжди зосереджені на певних нішах, таких як громадське харчування. Таким виробникам і сироварам цього року обов'язково доведеться зазнати великих труднощів», — вважає він.

Однак для молочної галузі в цілому, на думку експерта, криза все-таки не виллється в повний крах, якщо ситуація в секторі громадського харчування досить швидко повернеться на круги своя. Підприємства громадського харчування, швидше за все, будуть тут рушійною силою, і тоді повернення до якогось прийнятного рівня буде успішним.

«Однак, з огляду на особливі вимоги, що висуваються до громадського харчування в період епідемії, істотного відновлення продажів у ресторанів у довгостроковій перспективі не буде, особливо з урахуванням того, що тут грає свою роль загроза безробіття та обмеження споживання. Поїздки у відпустку також можуть повністю зникнути.

На торгівлю молочними продуктами для бізнесу впливають збої в логістичному ланцюжку навіть зараз, коли обмеження поступово знімаються. Кілька місяців торгівлі будуть втрачені, а негативний економічний клімат в усьому світі після пандемії не дозволить швидко надолужити згаяне», — вважає Роланд Соссна.

На думку експерта, COVID-19 вплине і на ціни на молоко. Як завжди, це станеться з деякою затримкою, але і з подовженим наступним періодом. Доходи галузі будуть підтримуватися тільки за рахунок створення приватних запасів протягом короткого періоду часу, при цьому ціни будуть прагнути до інтервенційних рівней.

«На даному етапі абсолютно не зрозуміло, коли відбудеться відновлення. Єдина втіха полягає в тому, що молочна індустрія в цілому все ж знаходиться в набагато кращому становищі, ніж інші галузі, наприклад, такі як туризм», — підсумував експерт.


AgroPortal.ua за матеріалами «Інфагро»