Таку думку висловив академік-секретар відділення рослинництва Національної академії аграрних наук України Олександр Іващенко.
«На жаль, нинішня ситуація з виробництвом цукру, сировини для переробки не дає перспектив вважати, що цього року аграрії збільшать обсяги виробництва. Навіть зростання цін на цукор не вплине на ці процеси. Адже для стабільного нарощення виробництва цукристих потрібно мати чітку державну програму стимулювання вирощування сировини, глибокого розуміння того, як працює переробна галузь тощо.
Поки що цього немає у нашій країні, тому говорити про перспективи не доводиться. Всі, хто причетні до аграрної галузі в Україні, живуть одним днем чи роком — ніхто глибоко не хоче займатися цукровиробництвом», — вважає він.
На думку академіка, можуть мінімально наростити виробництво лише аграрії в межах зон цукросіяння, а зважаючи на те, що кількість цукрозаводів продовжує зменшуватися в Україні, говорити про якийсь розвиток галузі не доводиться. Вирощувати цукрові буряки можна, але везти на великі відстані — нерентабельно.
«Тому, хоча у нас є всі можливості для стабільного виробництва 1,8 млн т цукру на рік, але по факту маємо лише 1,1 млн т станом на січень 2021 року. Знову будемо імпортувати цукор, і така ситуація, схоже, триватиме ще довго», — завершив Олександр Іващенко.
AgroPortal.ua за матеріалами Landlord