Таку думку висловив директор компанії «АгроАналіз» Вадим Дудка.
«Останні зими були напрочуд теплими. І фермери мимоволі змінили критерії вибору сортів для озимого вирощування. Такий критерій як «зимостійкість» зник з їхнього поля зору. Стали відмовлятися від сортів із гарною зимостійкістю на користь більш урожайних або більш привабливих зовні або якихось оригінальних (наприклад, з'явилася мода на червоні та білі сорти озимої цибулі), також просто відмовлятися від звичних і добре вивчених на користь новинок, які були «на слуху», не маючи можливості оцінити їхню зимостійкість у цьому регіоні», — пояснив він.
Вадим Дудка пояснив, що нові сорти варто перевіряти — засівати 1-2 га для сортовипробування. І добре, коли зима видається достатньо екстремальною для перевірки новачка.
«Але це, звичайно, не єдиний фактор. Є і другий — не менш значимий. Клімат дійсно змінився, і на ці зміни не всі здогадалися вчасно відреагувати. Стандартні терміни сівби озимої цибулі — третя декада серпня. І «практики»-селяни, будучи людьми дуже консервативними і недовірливими до всяких «розумників», дотримувалися цих термінів як найбільш перевірених. І догралися до того, що цибуля традиційно стала йти в зиму перерослою», — вважає він.
Поки зими були гранично м'якими, це не призводило до тяжких наслідків, пояснює експерт.
«Але ось ця зима (хоч і далеко не критична за температурами, але дуже проблемна щодо перепадів температур, що призводить до виходу культури зі стану спокою, а значить і сильного зниження її зимостійкості) змусила багатьох заплатити за свій консерватизм і невміння вчасно перебудувати технологію», — стверджує він.
Вадим Дудка зауважує, що вже третій рік поспіль зрушує терміни посіву на 2-2,5 тижні пізніше рекомендованих (не тільки на озимій цибулі, але і на озимому ріпаку та озимій пшениці). В результаті має гарну цибулю з густотою після перезимівлі понад 800 тис. рослин на гектар.
AgroPortal.ua за матеріалами AgroTimes