Спрощене оподаткування: як це вплине на фермерів

22 червня 2020, 07:34 3854
Віктор Зальотін

3 червня 2020 року Володимир Зеленський підписав Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» щодо усунення дискримінації за колом платників» від 13.05.2020 р. №?592-IX. Оскільки фермери теж є платниками податків, розглянемо, як згаданий закон вплине саме на них.

Необхідність введення

Незважаючи на очевидну хибність такої позиції, раніше законодавство фактично розмежовувало фізичну особу-підприємця та особу, що займається незалежною професійною діяльністю, як двох окремих платників податків. Як наслідок — надмірне та безпідставне податкове навантаження.

Інша проблема — єдиний соціальний внесок сплачували також і працюючі пенсіонери при здійсненні незалежної професійної діяльності, але не ФОПи.

Також питання ускладнюється, якщо така особа працевлаштовується, адже податкові зобов’язання виникають уже й у роботодавця.

Після років суперечок платників податків із контролюючими органами з’явився шанс вирішення згаданих проблем, у тому числі, в агросекторі.

Нове оподаткування фермерів ЄСВ

- Члени фермерських господарств не сплачуватимуть ЄСВ, якщо вони отримують пенсію за вислугу років (за віком було встановлено й раніше).

- Члени фермерських господарств можуть сплачувати ЄСВ у розмірі мінімального страхового внеску (наразі це 1039,06 грн), якщо у звітному кварталі або його окремому місяці не отримали прибуток.

- Члени фермерських господарств можуть не сплачувати ЄСВ, якщо за них це вже зробив роботодавець.

- Члени фермерських господарств можуть списати недоїмку за ЄСВ, нараховану з 1 січня 2017 року, якщо подадуть відповідну заяву впродовж 90 календарних днів із набрання чинності законом (тобто, є час до 1 вересня 2020 року). При цьому податковий орган проведе камеральну перевірку і відмовить, якщо за перевірений період знайдуть прибутки, або переконаються, що недоїмка вже сплачена/стягнута повністю, спишуть лише недоплачену/нестягнуту недоїмку.

- Ці норми не розповсюджуються на членів фермерських господарств, які підлягають страхуванню на інших підставах (що мав на увазі законодавець — до кінця не зрозуміло, можливо, приватні пенсійні фонди).

Коли запрацює

У прикінцевих положеннях вказано, що цей закон набирає чинності з 1 січня 2021 року, крім пункту щодо списання недоїмки за ЄСВ — він уже набрав чинності з 3 червня 2020 року.

І тут маємо проблему — до вересня фермерам спишуть усі недоїмки, але до січня будуть нараховуватися нові, позаяк закон ще не набуде чинності. Податковим органам буде простіше знайти боржників за ЄСВ — вони прийдуть самі, хоч і раніше.

Отже, чи то випадково, чи то навмисно, але виникає тримісячне вікно, у якому фермерам знову нараховуватимуть недоїмки. Можемо припустити хвилю судових спорів ближче до кінця 2020 року. Водночас не можемо заперечувати позитивні зміни у законодавстві на більш далеку перспективу.

Віктор Зальотін, юрист компанії ESQUIRES 

Думка автора може не збігатися з думкою редакції. Відповідальність за цитати, факти і цифри, наведені в тексті, несе автор.