Упрощенное налогообложение: как это повлияет на фермеров

22 июня 2020, 07:34 3898
Виктор Залётин

3 июня 2020 года Владимир Зеленский подписал Закон Украины «О внесении изменений в Закон Украины «О сборе и учете единого взноса на общеобязательное государственное социальное страхование» по устранению дискриминации по кругу плательщиков» от 13.05.2020 г. №592-IX. Поскольку фермеры тоже являются налогоплательщиками, рассмотрим, как упомянутый закон повлияет именно на них.

Необхідність введення

Незважаючи на очевидну хибність такої позиції, раніше законодавство фактично розмежовувало фізичну особу-підприємця та особу, що займається незалежною професійною діяльністю, як двох окремих платників податків. Як наслідок — надмірне та безпідставне податкове навантаження.

Інша проблема — єдиний соціальний внесок сплачували також і працюючі пенсіонери при здійсненні незалежної професійної діяльності, але не ФОПи.

Також питання ускладнюється, якщо така особа працевлаштовується, адже податкові зобов’язання виникають уже й у роботодавця.

Після років суперечок платників податків із контролюючими органами з’явився шанс вирішення згаданих проблем, у тому числі, в агросекторі.

Нове оподаткування фермерів ЄСВ

- Члени фермерських господарств не сплачуватимуть ЄСВ, якщо вони отримують пенсію за вислугу років (за віком було встановлено й раніше).

- Члени фермерських господарств можуть сплачувати ЄСВ у розмірі мінімального страхового внеску (наразі це 1039,06 грн), якщо у звітному кварталі або його окремому місяці не отримали прибуток.

- Члени фермерських господарств можуть не сплачувати ЄСВ, якщо за них це вже зробив роботодавець.

- Члени фермерських господарств можуть списати недоїмку за ЄСВ, нараховану з 1 січня 2017 року, якщо подадуть відповідну заяву впродовж 90 календарних днів із набрання чинності законом (тобто, є час до 1 вересня 2020 року). При цьому податковий орган проведе камеральну перевірку і відмовить, якщо за перевірений період знайдуть прибутки, або переконаються, що недоїмка вже сплачена/стягнута повністю, спишуть лише недоплачену/нестягнуту недоїмку.

- Ці норми не розповсюджуються на членів фермерських господарств, які підлягають страхуванню на інших підставах (що мав на увазі законодавець — до кінця не зрозуміло, можливо, приватні пенсійні фонди).

Коли запрацює

У прикінцевих положеннях вказано, що цей закон набирає чинності з 1 січня 2021 року, крім пункту щодо списання недоїмки за ЄСВ — він уже набрав чинності з 3 червня 2020 року.

І тут маємо проблему — до вересня фермерам спишуть усі недоїмки, але до січня будуть нараховуватися нові, позаяк закон ще не набуде чинності. Податковим органам буде простіше знайти боржників за ЄСВ — вони прийдуть самі, хоч і раніше.

Отже, чи то випадково, чи то навмисно, але виникає тримісячне вікно, у якому фермерам знову нараховуватимуть недоїмки. Можемо припустити хвилю судових спорів ближче до кінця 2020 року. Водночас не можемо заперечувати позитивні зміни у законодавстві на більш далеку перспективу.

Віктор Зальотін, юрист компанії ESQUIRES 

Мнение автора может не совпадать с мнением редакции. Ответственность за цитаты, факты и цифры, приведенные в тексте, несет автор.