Експерт: В Україні неправдива статистика виробництва молока

29 жовтня 2018, 10:49 3572

Дані Державної служби статистики України щодо обсягів виробництва молока в Україні суттєво завищені через викривлення інформації.  

Про це повідомив голова ради директорів Спілки молочних підприємств України Вадим Чагаровський під час Challenge АГРО.

«Статистика свідчить, що в 2017 році ми виробили 10,2 млн тонн молока. З них 2,7 млн — у підприємствах. Решту виробило населення. Тобто, при поголів»ї у 1,4 млн ми виробляємо 7,5 млн тонн. У той же час у 1991 році населення виробило 5,5 млн тонн молока при поголів'ї 2,5 млн корів», — зазначає Вадим Чагаровський.

За його словами, при цьому жодних змін для підвищення виробництва молока не відбулося — кормова база не покращилась, селекційна робота для підвищення продуктивності корів не проводилась, умови утримання тварин не змінились.

«На мою думку, керівництво держави має продемонструвати політичну волю, щоб змінити ситуацію зі статистикою щодо молока, оскільки на цих неточних даних будуються програми державної підтримки, що потім впливає на їхню ефективність. За моїми даними, в Україні виробляють 6-6,5 млн тонн», — уточнює Вадим Чагаровський.

Також він відмітив, що в Україні навіть не навчились реагувати на сезонні фактори виробництва молока — з листопада по квітень спостерігається дефіцит молока, а влітку — його надлишок.