Висоцький: Очікується досить високий рівень перехідних запасів зерна

29 березня 2021, 16:35 3136

Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства уточнило загальні показники виробництва та експорту зернових і зернобобових культур. У поточному 2020/21 МР і в Україні вироблено майже 65 млн т зернових та зернобобових культур.

Про це повідомили під час чергової зустрічі заступника міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Тараса Висоцького з агроасоціаціями, йдеться у повідомленні міністерства.

Крім того, у поточному маркетинговому році передбачається експортувати загалом 45,7 млн т зерна, в тому числі 17,5 млн т пшениці і 23,5 млн т кукурудзи.

Нагадаємо, відповідно до додатку до Меморандуму про узгодження позицій між учасниками ринку зерна на 2020/2021 МР, визначено граничні обсяги експорту пшениці на рівні 17,5 млн т та 24 млн т кукурудзи.

Щодо проміжних результатів експорту зерна, то станом на 29 березня Україна експортувала 34,8 млн т зернових та зернобобових культур, з яких 14,5 млн т пшениці, 15,9 млн т кукурудзи та 4,08 млн т ячменю.

«На сьогодні спостерігається деяке зниження темпів експорту зернових культур. Враховуючи таку динаміку ми не перевищимо тих обсягів, які зазначені в Меморандумі, тому жодних ризиків стосовно фізичної наявності пшениці і кукурудзи на українському ринку — немає. Ми прогнозуємо, що темп експорту буде вирівняний. Разом з тим, ми передбачаємо досить високий рівень перехідних запасів на кінець поточного маркетингового року», — зауважив Тарас Висоцький.

Також учасники заходу розглянули ситуацію на цукровому ринку України. Серед іншого, було озвучено пропозицію щодо дерегуляції ввезення цукру-сирцю починаючи з 2022 року. Така ініціатива була підтримана і врахована Мінекономіки.