Прогноз: Через 2-4 роки за ринок спаржі очікує жорстка конкуренція

11 травня 2021, 09:02 2810

Ринок спаржі в Україні розвивається, він буде рости, і сприяє цьому зростання світового ринку аспарагуса.

Про це повідомила співзасновниця компанії «Агро-Фокус» Лариса Боден в інтерв’ю Українському проекту бізнес-розвитку плодоовочівництва (UHBDP).

«Очікується зростання виробництва спаржі приблизно на 5% до 2025 року. Ми знаємо, що світові тенденції — це здоровий спосіб життя. Люди подорожують, пробують нову їжу, це сприяє популярності спаржі. Аспарагус — один з унікальних овочів. Він посідає 6-е місце серед 42 овочів і фруктів у класифікації за харчовою цінністю», — зазначає Лариса Боден.

«Україна, яка дивиться на Європу та йде туди величезними кроками, впевнена, не відставатиме жодним чином. Це якщо про цей ринок. На сьогоднішній момент 90% аспарагуса, який вирощується в Україні, вирощують з розсади, яка завозиться з Європи. Але вже з'являються виробники, які намагаються вирощувати посадковий матеріал в Україні, це призведе до додаткового поштовху розвитку ринку спаржі, оскільки на сьогодні розсада дорога», — впевнена Лариса Боден.

За її словами, ринок аспарагуса зростає, і конкуренція стане жорсткою через 2-4 роки роки, тому що аспарагус дає нормальний врожай з другого-четвертого року.

«Зараз багато виробників посадили невеликі обсяги, вчаться, поки не мають торгових марок, і вони намагаються кудись його прилаштувати. А ось через три-чотири роки буде реально жорстка конкуренція, і в цьому випадку будуть виживати ті, хто має ефективне виробництво, правильне зберігання, у кого є сильна торгова марка. Тоді буде зовсім інший рівень конкуренції», — вважає Лариса Боден.