Головні показники досліджень посівного матеріалу для забезпечення врожайності

01 березня 2021, 10:40 1873

Перед посівом кукурудзи та соняшнику, щоб упевнитися, що насіння має високі посівні якості, варто попередньо дослідити його в лабораторних умовах, адже характеристики, вказані в сертифікатах на придбане насіння, мають свій термін дії. Для кукурудзи він складає 18 місяців, а для соняшнику — 12.

Про це повідомляють в «Інституті здоров’я рослин».

Відмічається, що в першу чергу варто звернути увагу на такий показник як схожість. Адже він вказує на кількість схожого насіння у відсотках від загальної кількості насінин і відповідає за нормальне проростання насіння та формування потрібної густоти посівів. Визначають цей показник, аби розуміти норму висіву.

Вчені «Інституту здоров’я рослин» розповідають, що розрізняють лабораторну та польову схожість посівного матеріалу. Так, перша визначається в лабораторних умовах згідно з ДСТУ 4138-2002, друга — відповідно, в полі, і вона переважно нижча за лабораторну, оскільки тут свою роль можуть відіграти неконтрольовані фактори. Тим не менше, ці показники тісно пов'язані: чим вища лабораторна схожість, тим вищий шанс отримати й гарну польову схожість, а у перспективі — запланований рівень урожайності.

Лабораторну схожість в «Інституті здоров’я рослин» визначають методом пророщування. Для дослідження схожості кукурудзи у лабораторії в якості ложа використовують фільтрувальний папір або простерилізований пісок. Пророщування проводять при температурі 25°С. Для дослідження схожості соняшнику в якості ложа також використовують фільтрувальний папір або простерилізований пісок. Пророщування проводять при температурі 20-25°С. За бажанням клієнта надалі вчені можуть провести й дослідження польової схожості з урахуванням умов конкретного поля. 

За результатами досліджень, проведених в інституті у 2020 році, 5,5% насіння соняшнику мало схожість нижче 85%. Згідно з ДСТУ 2240-93 «Насіння сільськогосподарських культур. Сортові та посівні якості», таке насіння не рекомендовано висівати.

Значно гірша ситуація з посівним матеріалом кукурудзи: згідно з минулорічними дослідженнями, 58% насіння кукурудзи мало схожість нижче 92%. Опираючись на ДСТУ 2240-93, таке насіння висівати не рекомендовано. Зважаючи на ці не вельми оптимістичні дані, обов'язково потрібно дізнатися про схожість насіння перед висівом.