Експерт: Спростувати підозри щодо якості українського меду зможе реєстрація виробників

23 березня 2020, 08:00 2987
Експерт: Спростувати підозри щодо якості українського меду зможе реєстрація виробників фото

Зняти всі питання та спростувати підозри Асоціації ЄС щодо якості українського меду можливо за умови офіційної реєстрації всіх виробників цієї продукції.

Про це AgroPortal.ua повідомив віце-президент Української асоціації експортерів та переробників меду Едуард Кричфалушій.

«Дійсно, в Асоціації ЄС, відповідно до висловлених сумнівів щодо походження українського меду одного з найбільших об'єднань виробників агропродукції Євросоюзу, з«явилося запитання — яким чином Україна може виробляти таку кількість меду, якщо офіційно не зареєстрована відповідна кількість виробників. Це питання насамперед до держави, й воно неодноразово піднімалось у міністерстві та інших відомствах», — зазначає Едуард Кричфалушій.

За його словами, щороку Українська асоціація експортерів та переробників меду експортує до 70 тис. т меду, і, відповідно до цього показника, в Україні мають бути облікованими 80-85 тис. бджолярів, а вироблений ними продукт — контрольований відповідними ветеринарними службами. В такому випадку запитань до України щодо якості меду не буде.

«Натомість ми маємо лише 3-5% офіційно зареєстрованих виробників від їх загальної кількості. А всі інші просто не усвідомлюють того, що робота в «сірому полі» призводить потім до таких ситуацій, коли під сумнів ставиться робота всієї медової галузі», — констатує Едуард Кричфалушій.

Експерт додає, що до тих пір, поки Україна не заважала з її великою кількістю продукції іншим країнам-виробникам меду, запитань не виникало. Коли Україна стала другим постачальником меду в Європі, обійшовши Румунію, Польщу, Болгарію, почали цікавитися, звідки в країні стільки меду при такій невеликій кількості офіційно зареєстрованих виробників.

«Хоча ми всі добре розуміємо, що в Україні з часів СРСР бджільництво було популярним у сільському господарстві, і звинувачувати її немає підстав. Треба тільки вирішити питання реєстрації та простежуваності походження меду», — звертає увагу Едуард Кричфалушій.


Людмила Лебідь, AgroPortal.ua