Для переробки ми обрали саме кукурудзу та горох, тому що ці крупи мають попит, і ними не так перенасичений ринок, як, наприклад, пшеничною чи ячною крупами або ж гречаною чи вівсяною.
У Миргородському районі Полтавської області розпочало роботу нове сучасне підприємство — завод із переробки зерна YEDNIST’ FOOD. Це черговий успішно реалізований проєкт групи компаній YEDNIST’ GROUP.
YEDNIST’ GROUP — це багатопрофільний бізнес, що сфокусований на наданні комплексних рішень у сфері годівлі, ветеринарного захисту та біобезпеки як для свійських тварин та птиці, так і для домашніх улюбленців.
Новий напрям із переробки зернових і бобових культур група компаній представила на виставці-конференції Food&NonFoodMaster-2025.
Наприкінці березня завод YEDNIST’ FOOD почав працювати у режимі пуско-налагоджувальних робіт, поступово збільшуючи потужність до запланованої. Наразі завод виробляє кукурудзяну крупу дрібного та крупного помелів, кукурудзяне борошно і жовтий колотий шліфований горох. У перспективі планує розширити асортимент продукції.
Обсяг переробки сировини становить до 120 т/добу, готової продукції виходить: колотого гороху — до 96 т, кукурудзяної крупи — до 66 т, кукурудзяного борошна — до 18 т.
Для переробки ми обрали саме кукурудзу та горох, тому що ці крупи мають попит, і ними не так перенасичений ринок, як, наприклад, пшеничною чи ячною крупами або ж гречаною чи вівсяною.
Крім того, завод YEDNIST’ FOOD має в асортименті кілька видів побічних продуктів переробки, зокрема кукурудзяний зародок, висівки, а також горохову січку, мучку і лузгу. Ці продукти можна використовувати як у харчовій промисловості, так і в кормовиробництві.
За словами Артема Бутовича, новий завод із переробки зерна з’явився завдяки участі в Програмі USAID з аграрного і сільського розвитку (АГРО), що виконується компанією Chemonics International, ще до змін, яких зазнало агентство. Компанія встигла освоїти грант у 2024 році.
Виробничі лінії оснастили інноваційним якісним обладнанням переважно українського виробника, таким чином вирішили підтримати вітчизняне виробництво. До того ж українське обладнання не поступається в надійності світовим лідерам, зазначає Артем Бутович.
«Для ефективної роботи на заводі встановили фотосепаратор нового покоління, який забезпечує якість продукції, видаляючи навіть найменші дефекти та домішки із зерна, а також були впроваджені лущильно-шліфувальні машини, розколювачі гороху та інше новітнє обладнання, що дозволяє максимально точно й делікатно обробляти сировину», — розповідає комерційний директор виробництва.
У 2024 році YEDNIST’ GROUP розробила механізм контрактного вирощування сировини для заводу. Компанія співпрацює з місцевими фермерами, надаючи їм посівний матеріал кременистої кукурудзи, яка необхідна для виробництва крупи, а вони вирощують її для заводу на своїх полях.
Протягом сезону ми проводимо періодичний аудит технології вирощування, аби бути впевненими в якості зерна. Така співпраця вигідна для обох сторін, адже ми маємо на місці сировину, яка нам потрібна для переробки, а фермери отримують хороші кошти й повний агрономічний супровід.
Компанія планує 65% продукції реалізовувати на експорт до країн ЄС та Близького Сходу, а 35% передбачається для продажу на українському ринку.
За кордоном менша конкуренція в сегменті круп. Крім того, Китай сертифікував український горох, а безмитна торгівля з Індією залишається чинною. Це два базові ринки для виробника, тому YEDNIST’ GROUP прораховує логістику і шукає можливості, аби вигідно експортувати.
«В Україні ми плануємо реалізовувати крупи через гуртовиків або компанії, які виробляють з цих круп продукцію з доданою вартістю (снеки, кукурудзяні палички, дитяче харчування та інше), а також розглядаємо усі можливі варіанти збуту. Ми плануємо зайняти свою частку ринку, знаходити свого клієнта і нарощувати виробництво», — говорить Артем Бутович.
Вікторія Полевик, AgroPortal.ua