У спеку на бідних ґрунтах рятуються гібридним житом

26 липня 2019, 07:00 4499

На 30% стійкіше за пшеницю поводить себе гібридне жито в тяжких спекотних умовах і на складних ґрунтах нестабільного Полісся. AgroPortal.ua поїхав у сімейне господарство «Інтер-Агро-База» на Чернігівщині, щоб переконатися в цьому і разом порахувати, на чому роблять свою економіку фермери-середняки, яких природні умови не жаліють.

Справитися з найскладнішим

Агроном господарства Олександр Велентій показує сусідні поля: пшеничне і житнє. Розгортає широкі долоні із зернинками з кожного з них — жито разюче перемагає.

 Джерело фото: AgroPortal.ua

Багато пшениць у цьому регіоні згоріли ще 2 тижні тому, бідкається регіональний представник компанії «КВС-УКРАЇНА» Руслан Круподеря. Особливо у трьох найскладніших районах з піщаними ґрунтами. Тут пшениця дає гарний результат раз на 4-5 років, тому її сіють на свій страх і ризик.

Ці складні землі переважно обробляють малі та середні фермери. Середнячки рятуються вирощуванням ріпаку, люпину і гібридного жита. Навчилися орієнтуватися на ринку збуту. Жито пропонують для хлібопекарства. Також цю культуру останнім часом відкрили для себе і тваринники, беруть на корми, вводять в раціон замість пшениці та ячменю. Гібридне жито, на відміну від сортового, не містить алкалоїдів, на ньому менше ріжок.

Зібравши певну партію, можна розраховувати і на експорт, бо в Європі, Єгипті, Ізраїлі неврожай. Україна минулого сезону фактично встановила рекорд вивозу жита за кордон за останні 12 років. Жито 1-го класу реально продати за високими цінами, маючи партію в 20-30 тонн.

Обирають нове і перспективне

«Наука не стоїть на місці — гріх цим не користуватися», — пояснює агроном з понад 20-річним стажем Олександр Велентій своє рішення засіяти в «Інтер-Агро-Базі» найбільшу в області площу гібридом озимого жита нової генерації КВС ЕТЕРНО — на 380 га, навіть без демоспроб, одразу на виробничих полях.

Олександр Велентій, агроном ФГ «Інтер-Агро-База» 
Джерело фото: AgroPortal.ua

Каже, довіряє партнерам, і головне — бачив результати випробувань цього гібриду в різних регіонах України. Всюди дає реальну прибавку в урожайності до 10% навіть перед своїми попередниками у лінійці KWS. Стійкий до бурої листової іржі та ринхоспоріозу, має високу стійкість до ріжок завдяки технології PolenPlus.

Олександр Велентій — ще той ентузіаст: у себе на присадибній ділянці експериментує з екзотичними квітами та фруктами-овочами. Називає агрономію найбільш творчою спеціальністю. Тому що постійно треба змінюватись з огляду на щораз інші умови року, вологи, попередників. Зміни клімату сприймає не як аномалію, а як звичну річ, до якої просто треба вміти вправно пристосуватися.

«Я з такими ж настроями свого часу закінчував докучаївський агроуніверситет у Харкові. Хотів світ змінювати. Але натомість часто доводилося змінювати психологію людей, які надто традиційно, просто і консервативно дивилися на агрономію», — легкий на відвертість Олександр Арсенійович.

Два сезони поспіль він працює у новому для себе господарстві «Інтер-Агро-База» на 2500 га угідь. Нарешті знайшов однодумців — фермера Валерія Макуху та його сина Сергія. Старший, що називається, зібрав господарство своїми мозолями. Молодший — хоч і має вже три вищих освіти і міг би робити кар’єру десь у столиці, повернувся в рідне господарство і захоплено цікавиться кожною дрібницею, яка впливає на ефективність рослинництва на цих складних землях.

Власники встигли оцінити, як змінилося їхнє господарство з появою професійного агронома.

 Джерело фото: AgroPortal.ua

«Вони із розумінням вислуховують аргументи і потім чітко дотримуються тих технологічних карт, які розробляємо, в тому числі й за допомогою авторитетних консультантів світових брендів, продукти яких ми використовуємо», — розповідає Велентій.

Землі фермерського господарства розташовані на відстані 40-100 км поле від поля, переважно мають різні умови, ґрунти, вологість. Ото вже точно: є де творчість застосовувати.

Частину орендованих ділянок, досі занедбаних, доводиться повертати до життя, викорчовуючи дерева, хоча ті гектари даються найдорожче. Та у доброго господаря нічого не пропадає дарма. Деревину, яку викорчовують, потім використовують для опалення базової контори через твердопаливний котел.

Сівозміна сходинками

В «Інтер-Агро-Базі» бізнес колись починали з послуг, до землеобробітку переходили стихійно, сівозміни ретельно не дотримувались. Визнають: більше підглядали, що практикують успішні сусіди, те й собі пробували.

Траплялося, наприклад, кукурудзу збирати глибоко взимку, вже у снігах. Не до обробітків вже було, порушували технологію для наступників, терміни йшли шкереберть.

«Так гратися можна хіба десь на Полтавщині, де суперчорноземи будь-яку помилку пробачать. У нас умови суворіші», — пояснює Олександр Велентій, чому одразу запровадив сувору сівозміну.

Його принцип: сходинки. Розташовує культури за такою системою, щоби і земля, і техніка поступово — плавно переходячи від одного процесу до другого, почергово — оптимально відпрацьовували на конкретні рослини. Так, твердить агроном, і людям краще заробляти гроші на правильно організованих роботах.

Джерело фото: AgroPortal.ua

Раніше прогалини у заробітках на рослинництві закривали тим, що здавали свою новеньку техніку в оренду. Тільки вже скоро переконалися у хибності такого виду бізнесу: ремонт після не дуже чемних користувачів обходиться в рази дорожче за зароблені кошти. Насправді техніку можна ефективніше використати на своїх обсягах. Звісно, вміючи її грамотно налаштовувати.

«Наша сівалочка тепер будь-яку культуру нам ідеально сіє, лиш півгодини треба, щоби переналаштувати. І без діла не стоїть зовсім», — переконує агроном. Нова сівозміна витісняє соняшник, який був основною культурою і займав майже 1 тис./га. Тепер його вдвічі менше, і процес триває.

Половину соняшникових посівів віддають високоолеїновим гібридам. Сподобалася така пропорція, бо успішно отримали 40-доларову премію на кожній тонні.

На заміну класичному соняшнику ввели пивоварний ячмінь (бо на 20% за ціною вигідніший за звичайний ячмінь) та ріпак.

Житня економіка

Господареві треба було навести дуже конкретні аргументи, перш ніж замінити традиційну пшеничку житом, зізнається агроном: «Добре відоме поле на найбідніших піщаних ґрунтах давало 35 ц/га пшениці. Озиме жито від KWS — 5-6 т/га. І у економічно простішому житі я упевнений. Хоча усвідомлюю, що біля нього треба походити, як біля малої дитини».

Серед обов’язкових нюансів технології Олександр називає чітко прораховану кількість насінин на га (в їх умовах це 2 млн), добре виміряні терміни і глибина посіву. «Німці кажуть: насіння любить небо. Закладеш жито на більш ніж 4 см — втратиш до 40% врожаю», — ділиться агроном. Визнає, що вносить під жито до 100 кг азоту в діючій речовині.

Джерело фото: AgroPortal.ua

Із ґрунтообробки застосовують глибоке розпушування, дискування. Усвідомлюють тренд останніх років на те, щоби максимально зібрати вологу. Оранка — тільки під соняшник і кукурудзу. Під час збирання очікують впевненої ціни на жито по 5-6 тис. грн/т. Та збираються притримати його до пікової ціни, яка оформиться після січня-лютого.

«Жито в ціні поступово вирівняється і буде однозначно більше за пшеницю, — прогнозує партнерам і Руслан Круподеря. — Його закупівлю минулого сезону починали з 5800, закінчили на 12 тис. грн».

Прислухаючись до тенденцій, «Інтер-Агро-База» потихеньку розбудовує склади. Кажуть, нові площі для зберігання потрібні й для перспективного жита, і для високоолеїнового соняшнику. «У мене господарі — стратеги, — коментує нове будівництво Олександр Велентій. — А я у них — технолог, до розрахунків якого прислухаються».

Без повторів

Новітній гібрид озимого жита КВС ЕТЕРНО Велентій, зізнається, обрав сміливо, тому що не любить повторюватись: «Якщо є суперфахівці, котрі вкладають мільйони доларів, щоби вивести кардинально нове, найкраще в культурі, чому ж їхніми результатами не скористатися? Навіть якщо на 5-10% дає ріст, ми це використаємо, це багато. Тому новинкою КВС ЕТЕРНО засіяли 380 га».

Руслан Круподеря уточнює, що КВС ЕТЕРНО успішно заявив про себе минулого року у товарних і виробничих обсягах. Це гібрид українського виробництва і доробки. Помітно вирізняється від усіх попередніх щонайменше 10-відсотковою вищою врожайністю навіть на поганих ґрунтах: «Демоділянки, де новачка ми порівнювали у критичних погодних умовах із нашими ж гібридами БРАЗЕТТО та ГУТТІНО і не дали фунгіцидного захисту по прапорцевому листку, показали однозначно вищу стійкість КВС ЕТЕРНО до хвороб. Це точно гібрид принципово нової генерації».

Руслан Круподеря, регіональний представник компанії «КВС-УКРАЇНА»
Джерело фото: AgroPortal.ua

«Ми не кожному рекомендуємо такий високотехнологічний гібрид, — говорить регіональний представник компанії «КВС-УКРАЇНА». — Там, де порушені сівозміни, швидше радимо БРАЗЕТТО. Він стійкий до снігової плісняви.

У господарствах з чіткою сівозміною, інтенсивними технологіями пропонуємо КВС ЕТЕРНО. У фаховості спеціалістів «Інтер-Агро-Бази» не сумніваємось. Вони вкладаються максимально в результат».

Ріпаком підтримати пшеницю

Свого часу господарство прискіпливо, дослідним шляхом обирало насіння ріпаку. Висівали для порівняння в однакових умовах по 50 га гібридів трьох різних селекцій. Оцінювали по тому, що отримували після комбайну, глибоко аналізували результати поведінки гібриду саме у конкретних регіональних умовах. Зупинилися на пластичному гібриді селекції KWS ГИБРІРОК. Підкупила його стабільність навіть у ризикових умовах.

«Після ріпаку пшениця не горить, — розповідає агроном. — Ріпак дозволяє посіяти її чітко у належний термін. З вересня заходжу в поле, нічого не чекаю. Таким чином продумано хапаємо вологу. Оптимально посіяна пшениця гарно розкущується, входить в зиму і навесні максимально швидко закриває міжряддя. Була у нас вітчизняна пшениця. Зараз практикуємо сорт КВС РОНІН на 70 га. Вона стійка до борошнистої роси та фузаріозу».

 Джерело фото: AgroPortal.ua

«Господарі, які звикли до озимого ріпаку, здається, почали трохи нервувати, чи вистачить насіння на цьогорічний посів. Минулого року були деякі затримки, трохи дефіциту, — визнає Руслан Круподеря. — Тим паче через посуху і раннє збирання сівба в окремих регіонах може розпочатися рано, вже з 1 серпня. Маю заспокоїти аграріїв. Свіже насіння KWS урожаю 2019 року в достатній кількості виросло в Німеччині, фунгіцидно-інсектицидне протруювання пройде у Франції. Вже 22-28 липня його почнуть відвантажувати у господарства. Очікуємо гарну масу тисячі. Загалом, здається, рік для ріпаку прогнозується досить вдалим. Зрозуміло, для тих, хто гарно захистить і підживить його ще з осені».

«N.B.!» Індекс агроефективності областей України

Скоро читайте матеріал #ІндексАПК. Ченігівська область.


Ірина Садова, AgroPortal.ua