У 17 кілометрах від Одеси, в селі Мирне, Самвел Мкртчян вирощує птицю, овець, овочі та зелень для своїх знаменитих фірмових ресторанів. Його фішка — висока якість продуктів.

Кілька років тому зрозумів, що економіка на натуральних продуктах дуже кульгає. Тому почав шукати способи, як зменшити собівартість без втрат у якості.

І знайшов унікальний спосіб не лише виграти у грошах, але й позитивно вплинути на властивості тваринної та рослинної продукції. З 2015 року господарство навчилося вирощувати зелену водорость хлорелу.

«Я сам вже 3 роки п’ю цей свій продукт як цілющу біологічно активну добавку», — упевнено додає по-східному енергійний Самвел.

Починали з 3-літрових, 10-літрових банок, а тепер обладнали бездоганну технологічну ферму і отримують суспензію живої хлорели. Вона вигідно відрізняється від таблетованої та порошкової імпортної продукції.

«Японія врятувала націю після атомного бомбардування завдяки таким водоростям, — нагадує Мкртчян. — Зараз виробляють в рік 350 тис. т хлорели і активно споживають. На своїх рослинах, тваринах і на собі я тепер розумію механізм того, як жива хлорела реально працює».

«Навіть мої вже відносно немолоді курочки у рік та 3 місяці почали активно нестися, буквально омолодилися. Птиця, яка споживає хлорелу, зовні виглядає гарніше, її яйця гладші, з міцнішою шкаралупою і за якісними та смаковими характеристиками значно перевищують звичайні. М’ясо стає смачнішим, його одразу відрізниш (повірте мені!). Навіть курчатка люблять хлорелу».

Поступово господарство забуло про хвороби і падіж птиці, перестало застосовувати антибіотики, будь-які медпрепарати та профілактичні засоби у своєму пташнику. Завдяки збалансованому раціону кури здорові, з міцним імунітетом.

Спеціалізовані лабораторії Харкова підтвердили наявність у готовій продукції корисних Омега 3, Омега 6, селену. Загалом у хлорелі поєднуються понад 650 збалансованих корисних елементів, 40 з них — амінокислоти, вкрай важливі для живих організмів.

Щовечора корпус, де утримуються 10 тис. курей, обприскується 10 літрами хлорели — і тоді на фермі аромат, наче в лісі. Жодних запахів навкруги, щоби не турбувати сусідів. Естетика!

Після ретельних перевірок і досліджень у спеціальних наукових лабораторіях виробництво «У Самвела» отримало всі необхідні державні документи та допуски, сертифіковане також за параметрами «Органік Стандарт».

Звісно, Мкртчян спробував застосовувати живильні водорості й у рослинництві: «Ми так загадили землю хімією, що важко навіть уявити. А от хлорела може переробляти раніше внесену в ґрунт хімію, оздоровлювати. Це вже доведено».

На 1 га насаджень використовують 60 л хлорели в пропорції з водою 1:3. Поливають один раз восени, бажано, коли є волога, тоді хлорела особливо буяє. Гине в ґрунті за температури +47°С. А от навіть невелика роса стає для розвитку водорості рятівною.

«Хлорела непомітно встелює собою поверхню, бере на себе сонечко, а вологу зберігає в землі. Вона дуже морозостійка — тримається при -67°С, — уточнює підприємець. — На своїй ділянці в 12 га засіяв пшеницю, обробив насіння хлорелою. Особливої техніки не маю. Сіяв пізно, аж 8 листопада. На 4 га додав ще по 100 кг/га амофоски.

Вже 20 грудня стало дуже помітно, що моє поле різко відрізняється від сусідніх: має насичений здоровий темно-зелений колір. Запросив до себе науковців. Визнали: і листок, і стебло дуже сильні, коренева система класна, готова до зими.

На 4 га з амофоскою зібрав одразу 2-й клас пшениці по 5,4 т/га, з клейковиною 24,5, білком 14,3. Там, де була тільки хлорела, без жодних добрив, отримав урожайність 3,8 т/га і 3-й клас пшениці».

Національний науковий центр «Інститут виноградарства і виноробства ім. В. Є. Таїрова» взявся системно вивчати вплив хлорели на вирощування винограду і вже теж має позитивні результати. Приміром, з висаджених щеп отримали приживлюваність на 30% більше саме після обробки суспензією «Жива Хлорела».

Навіть бджолам водорості від Самвела підвищують імунітет — він і на пасіках випробував свій продукт. Каже, медозбір збільшується на 30-40% після застосування 1 л хлорели на бджолосім’ю.

Самвел Мкртчян говорить, що його продукцію залюбки беруть на пробу приватні ферми, де вирощується 500-1000 курчат. Таким господарям легше подивитися ефект, швидко впровадити новий раціон. До крупних холдингів достукатися важче. Там є власна армія ветлікарів, зоотехніків, технологів.

«Вживання в корми хлорели для ВРХ збільшувало надої до 7 л на добу. При цьому суттєво росте якість молока. Крім того, корови починають телитися 4 рази замість 3-х», — говорить Самвел Мкртчян.

Чи перспективний бізнес на хлорелі? — запитуємо досвідченого підприємця.

«Він дуже цікавий, — відповідає. — Бо надзвичайно приємно, коли продукт приносить здоровя і рослинам, і тваринам, і людині. Я впевнений, що людство все одно прийде до такої здорової їжі. Інакше неможливо.

Мені байдуже, коли у мене, приміром, нижчі врожаї на органічній продукції. Вирощую її для себе і для своїх друзів, клієнтів.

У ресторанах на хлорелі робимо коктейлі, соуси, маринади, додаємо в тісто. Навіть горілку настоюємо :)

Природу бізнесу на водоростях легко пояснити. Ми завжди намагалися брати необхідні речовини через риб’ячий жир. Це продукція з великих риб, їх важко дістати, дорого. Але хижаки їдять дрібнішу рибу, а вона харчується водоростями. Хіба не логічніше звернутися до початку ланцюга? Ось і перспективність».

Мультимедіа