Великодній кошик на сім’ю здорожчав на 10%. ІНФОГРАФІКА

27 квітня 2021, 06:19 5853

Якщо у великодній кошик покласти пасочку (0,5 кг), десяток яєць, масло (200 г), кисломолочний сир (0,5 кг), твердий сир (0,5 кг), домашню ковбаску (1 кг), сало (0,5 кг), запечену курочку (1 кг) та запечену свинину (1 кг) — все те, що не можна їсти в піст, вартість такої корзини вийшла близько 712 грн, що на 10% більше аналогічного великоднього набору рік тому.

Такі розрахунки зробила асоціація «Український клуб аграрного бізнесу».

«Зростання цін на більшість продуктів відповідає темпам інфляції, яка весною 2021 року в порівнянні з 2020 роком становить близько 10%. Відрізняються лише декілька позицій, серед яких яйця, паска, м’ясо птиці та свинина», — зазначає аналітик УКАБ Світлана Литвин.

 

За її словами, традиційна великодня випічка зросла на 21%. Причиною такого здорожчання є рекордно висока ціна на зернові культури на світових ринках, та й в Україні, за останні 5 років. Ця тенденція розпочалася ще в жовтні 2020 року і поступово почала відображатися в ціні для кінцевих споживачів. Крім зернових, зросла ціна і інших складових даної випічки: яйця, цукор тощо.

«Найбільший приріст в ціні з перерахованого набору продемонстрували курячі яйця, які зросли на 52% в порівнянні з Великоднім святом минулого року. Зростання ціни розпочалося ще в вересні 2020 року і досягло свого піку в січні 2021 року, після чого ціна зафіксувалася. Основною причиною подорожчання є зменшення пропозиції від промислових підприємств через зростання собівартості. В свою чергу, собівартість збільшилася через зростання цін на зернові культури та інші її складові. Даний фактор в комбінації зі скороченням експортних відвантажень призвели до скорочення пропозиції та зростання ціни. Після Великодня очікується зниження ціни дякуючи надходженням курячих яєць від домогосподарств», — зазначає аналітик УКАБ. 

Залежними від ціни на зернові культури є і виробники м’яса, так як це основа комбікормів для сільськогосподарських тварин.

Виробники даної продукції поступово перекладали вартість зернових на свою продукцію. Так, в порівнянні з Великоднем минулого року виросла ціна на курячу тушку на 17%. Однак ціни на свинину поки що тримаються і навіть трішки зменшилися. Їх зростання обмежується більш дешевою імпортною пропозицією з ЄС, що не дозволяє ціні на українську свинину підніматися.


AgroPortal.ua за матеріалами УКАБ