Цьогорічний сезон характеризувався нестандартними погодними умовами, що вплинуло не лише на врожайність, але й на якість сільгоспкультур.
Про ситуацію з олійними (ріпак, соняшник, соя) розповів менеджер з технічних та претензійних питань ІП «СЖС Україна», експерт з торгової якості зерна Олег Оніщенко.
Ріпак із меншою олійністю
У ріпаку порівняно з 2023 роком змінився вміст вологи, він зменшився до 6,7%. Вміст домішок лишився майже незмінним, а основна різниця між якістю ріпаку врожаю цього року і минулорічним — олійність.
Ми бачимо, що середній показник вмісту олії за фактичної вологості (Оil content as is) порівняно з минулорічним показником зменшився на 1,4%, а середній показник вмісту олії в перерахунку на суху речовину (Оil content on dry matter basis) — на 2,4%.
Незважаючи на зниження середнього показника олійності ріпаку врожаю цього року, він задовольняє вимоги більшості міжнародних контрактів.
Важливо також відзначити, що, згідно зі статистичними даними за останні 5 років серед зразків, які за сезон проходять через лабораторію ІП «СЖС Україна», кількість надходжень зразків ріпаку, який за результатами аналізу повинен маркуватися як ГМО згідно з вимогами Євросоюзу, з року в рік знижується.
Вміст вологи та домішок у цьогорічному врожаї соняшнику зменшився. Олійність за фактичної вологості збільшилася в середньому на 2%. Тобто маємо ситуацію, коли урожайність впала, але водночас олійність виросла і є найвищою за останні 6 років.
Для соняшнику одним із болючих місць є вимоги до вмісту насіння амброзїї. Під час постачання кормів (шрот і макуха) до ЄС діють вимоги до вмісту насіння амброзії не більше 50 ppm (мг/кг), але цього року дані показники перевищують встановлені норми. 2024 року ця проблема трохи більша, ніж торік, і це потрібно мати на увазі.
Щодо сої майже нічого не змінилося: олійність, волога, вміст білка цьогоріч такі самі, як і минулого року.
Останні 4 роки середні показники олійності та вмісту білка в соєвих бобах знаходяться майже на одному рівні, з домішками приблизно така ж картина.
Згідно зі статистичними даними, останні 4 роки кількість зразків соєвих бобів, які за сезон проходять через лабораторію ІП «СЖС Україна» та які за результатами аналізів повинні маркуватися як ГМО відповідно до вимог Євросоюзу, тримається приблизно на одному рівні — 19-22%.