Не додає оптимізму і врожай соняшнику, адже рекордний вал тисне на ціни. Хоча є ймовірність, що соняшник матиме підтримку через здорожчання сої та як наслідок — олії та шроту.
Про причини зниження цін на зернові, ситуацію на ринку основних олійних культур, прогнози, а також про те, коли складуться найвдаліші умови для реалізації врожаю, AgroPortal.ua розпитав у аналітиків та експертів ринку.
Пшениця
«Основною причиною зниження світових цін на пшеницю в 2019/20 МР стало її рекордне виробництво в світі та такий же високий рівень запасів», — пояснює заступник директора ProAgro Group Марія Колесник.
Так, за жовтневою оцінкою USDA світове виробництво пшениці становить 765,2 млн т проти 730,5 млн т торік, а світові запаси — 287,8 млн т проти 277,7 млн т відповідно.
В Україні виробництво пшениці в порівнянні з минулорічним показником зросло на 3,5 млн т. Як наслідок, експортні ціни на базисі FOB Чорне море на продовольче зерно станом на 20 жовтня 2019 р. скоротились до $195-205 за 1 тонну зерна в залежності від якісних показників проти $220-235 торік.
Радник президента Української зернової асоціації Олена Нероба додає, що ціни на пшеницю сьогодні підтримують досить високі темпи експорту — за перші місяці сезону продано більше половини річного потенціалу. Інший фактор — повільний експорт з Російської Федерації, де зараз внутрішні ціни подекуди вищі за експортні.
«Тендери в країнах МЕNA і необхідність відкупати під них обсяги теж додають напруги. Дає про себе знати і скорочення виробництва Аргентини, Казахстану, Канади, Австралії», — говорить експерт.
Високий експортний потенціал України підтримує не менш високий врожай. За оцінками компанії Agritel, вітчизняні аграрії у поточному сезоні отримали 28 млн т пшениці, тож експорт прогнозується на рівні 20 млн т.
«Пшениця знаходиться дійсно в перевиробництві: stock-to-use показник у цьому сезоні на 0,4 п.п. вищий минулорічного», — погоджується Олена Нероба.
Додатковим фактором тиску на ціни української пшениці на внутрішньому ринку виступила міцніша порівняно з минулим роком гривня.
«Однак вже зараз можна сказати, що ринок пшениці зламав ведмежий тренд і розвернувся в бік упевненого зростання, хоча ціни на зернову все ще продовжують знаходитися на нижчих рівнях порівняно з минулим роком», — упевнена аналітик компанії Agritel Вікторія Блажко.
Вона звертає увагу: якщо місяць тому спред між цінами на продовольчу пшеницю 11,5% (базис CPT Одеса) в поточному і минулому році становив 27 $/т, то сьогодні він вже знизився до 18 $/т і має подальший потенціал до скорочення. Так, Україна вже експортувала понад 10 млн т пшениці, тобто половину свого експортного потенціалу в 2019/20 МР.
Високі темпи експорту зернової спостерігаються і в Росії. Попит на чорноморську пшеницю на світовому ринку в цілому лишається стабільним, тоді як експортери наразі мають проблеми з формуванням партій через небажання виробників продавати зерно в очікуванні як подальшого їх зростання, так і продовження девальвації гривні до кінця року. І аналітик зауважує, що очікування наших виробників можуть цілком виправдатися.
«Об’єктивно пропозиція пшениці в Чорноморському регіоні найближчими місяцями буде лише знижуватися. Недарма ціни на зернову сезонно показують зростання, починаючи з жовтня. Окрім того, в Україні вже спостерігаються ризики стосовно наступного врожаю, пов’язані з посушливими погодними умовами під час посівної озимої пшениці на переважній території країни», — говорить Вікторія Блажко.
Наразі ринок не закладає премію за ризик в ціни, але якщо погодна ситуація в країні буде лишатися несприятливою, то це виступить додатковим драйвером ринку.
З огляду на це, CPT ціни в портах на українську пшеницю 11,5% цілком можуть сягнути рівня в 200 $/т та навіть перевищити його, тому логічним рішенням є зачекати з реалізацією пшениці до зими, пропонують в Agritel. Проте вигідно законтрактувати пшеницю можна уже зараз, додає Олена Нероба.
Кукурудза
Новий маркетинговий сезон на ринку кукурудзи також стартував низькими цінами: 147 $/т порівняно з торішніми 164 $/т на базисі CPT Одеса.
Виробництво кукурудзи в Україні та світі прогнозується на високому рівні. Тож на ціни тисне і високий врожай, і той факт, що його збір досі триває.
Окрім того, через надлишок пропозиції зерна в Чорноморському регіоні, імпортери наприкінці літа - початку осені фактично призупинили свої закупівлі в очікуванні на зниження ціни. Отже трейдери сиділи в довгих позиціях і були змушені різко знижувати свої закупівельні ціни для товаровиробників, розповідає Марія Колесник.
Зараз експорт пожвавився, і найближчим часом можна очікувати на повільне цінове зростання.
Водночас аналітик радить уважно слідкувати за американським ринком, оскільки в Сполучених Штатах рання зима може зашкодити збиранню поточного врожаю, а в Південній Америці посуха знизить майбутній потенціал.
Вікторія Блажко зазначає, що пропозиція кукурудзи від чотирьох основних країн-експортерів (США, Аргентина, Бразилія та Україна) дещо зменшиться порівняно з минулим роком. Проте все ж вона буде лишатися на високому рівні.
«Якщо ми додамо до цього зростання пропозиції пшениці та ячменю в поточному сезоні, то стає зрозумілим, чому ринок зернової отримав меншу підтримку на початку сезону. В свою чергу, внутрішній ринок України, по аналогії з пшеницею, потрапив під тиск ревальвації гривні», — говорить вона.
Однак наразі ціни на кукурудзу в українських портах вже трохи перевищують торішні. На думку аналітика Agritel, ринок вже минув фазу «цінового дна», хоча значного потенціалу зростання в середньостроковій перспективі вона не бачить.
Перспективи українського виробництва наразі виглядають нижчими за початкові прогнози (ринкові оцінки коливаються від 32,5 до 36 млн т) на тлі зниження врожайності на півночі, заході та в центрі країни. Тим не менше слабкий імпортний попит на українську зернову не стимулює подальше зростання цін.
Європейські країни, на котрі в минулому сезоні прийшлася половина загального експорту кукурудзи з України (30,5 млн т), поки не поспішають купувати наше зерно. Та і взагалі в поточному сезоні вони можуть знизити обсяги імпорту кукурудзи на 3-6 млн т на тлі відновлення виробництва пшениці та ячменю, тоді як експортний потенціал України прогнозується на рівні 29 млн т. Отже саме попит на кукурудзу виступатиме визначальним фактором динаміки цін.
Сезонно свого максимуму український ринок кукурудзи сягає в березні, напередодні надходження аргентинського врожаю. Цей період виглядає найцікавішим для реалізації продукції, зазначає Вікторія Блажко.
Однак потенціал зростання цін до того часу опитаним аналітикам оцінити важко.
«Чарівних періодів для реалізації зерна не існує, — говорить Марія Колесник. — Варто диверсифікувати свою стратегію продажів у часі та механізмах. Наприклад, ті, хто реалізував частину врожаю кукурудзи за форвардними контрактами в червні поточного року, зараз мають найкращі прибутки».
Зазвичай, додає вона, ціна на кукурудзу починає йти вгору наприкінці листопада - початку грудня, а цінові тренди другої половини зими пов’язані насамперед із ситуацією в країнах-виробниках Південної півкулі. Весняні ціни, навпаки, є симбіозом між станом озимих та прогнозом посівних площ під ярими культурами.
Соняшник
Цього року очікується рекордна врожайність соняшнику, прогнози виробництва олійної сягають навіть 16 млн т. Тим часом жнива в Україні вийшли на фінішну пряму, і станом на 25 жовтня з 5,6 млн га вдалося зібрати 13,5 млн т врожаю.
Проте не всі експерти настільки оптимістичні щодо майбутнього валу. Олена Нероба вважає, що він складе 14,9 — максимум 15,3 млн т.
На глобальному ринку соняшнику аналітик прогнозує зростаючий попит з боку Азії.
«Наразі потужності недозавантажені, тому можна очікувати конкуренцію між крашерами. З іншого боку, в РФ теж прогнозується рекордний врожай. Але соняшник отримає підтримку через здорожчання сої та як наслідок — олії та шроту», — зазначає вона.
Про залежність ціни соняшнику від цін на соняшникову олію на світових ринках говорить і Марія Колесник. Останні, за її словами, є похідними від цін на пальмову та соєву олію.
«Майже весь соняшник, незалежно від врожаю та його обсягів, в Україні переробляється на олію, і далі йде на експорт вже олія. За нашими оцінками, виробництво соняшникової олії в Україні в 2019/20 МР буде на рівні 6,7 млн т, а її експорт — 6,2 млн т відповідно», — додає заступник директора ProAgro Group.
Найкращі умови для реалізації соняшнику, за очікуваннями аналітиків, ймовірно складуться в грудні-березні.
Соя
Соєві жнива теж наближаються до завершення. Оперативні дані з регіонів свідчать, що на даний час уже обмолочено 1,5 млн га, або 94% від прогнозу. Отриманий врожай — 3,4 млн т.
ProAgro Group у цьому сезоні очікує на 3,8 млн т сої проти 4,5 млн т торік, тож конкуренція за сировину посилиться.
«На мою думку, ціни на сою в Україні будуть зростати, оскільки в нас існує дуже жорстка конкуренція між експортерами цієї культури та її переробниками», — зазначає Марія Колесник.
Олена Нероба також додає, що на міжнародному ринку соя підтримується потеплінням в конфлікті США/Китай, а чутки про припинення імпорту малайзійської пальмової олії Індією також прямо впливають на попит і, відповідно, ціну.
«Головний фактор — це торгова війна між США та Китаєм. Поки настрої оптимістичні, соя дорожчає. Окрім того, на ціни впливатимуть умови збирання врожаю в США, а також погода в Латинській Америці», — додала вона.
Наталія Рeкуненко, AgroPortal.ua