Цукровий буряк: чому прибуткова культура стає невигідною для українського фермера

12 травня 2025, 05:48 2357

Квоти на експорт цукру до ЄС і нестабільна ситуація з його реалізацією змушують українських аграріїв зменшувати площі під цукровим буряком або взагалі відмовлятися від вирощування культури.

У Міністерстві аграрної політики та продовольства України прогнозують, що площі під цукровим буряком цьогоріч знизяться на 15-20%, що на 50 тис. га менше, ніж минулого року. Розраховують, що цукровий буряк посіють на 210 тис. га, тоді як у 2024 році було 260 тис. га.

Очікування профільного міністерства збігаються з прогнозами Національної асоціації цукровиків України «Укрцукор».

propData.content.image
Яна Кавушевська, голова правління НАЦУ «Укрцукор»

Причин скорочення посівів кілька, зокрема — погодні умови, адже аграрії не хочуть ризикувати і сіяти в суху землю. Цукровий буряк — це не лише вибаглива до вологи культура, а й дуже дорога. Тому ціна помилки може бути занадто високою, і фермери переорієнтовуються на інші культури, які є менш складними з погляду затрат на вирощування, але на які очікується хороша прибутковість (як-от кукурудза, соняшник).

Також впливає той факт, що ціна на цукор в Україні залишається порівняно низькою — у гривневому еквіваленті такі ж ціни були в 2023 році, незважаючи на курс валют й інфляцію.

На скорочення чи збільшення площ впливає сівозміна

Підприємство «Західний Буг» входить до ГК ТзОВ «Радехівський цукор» і вирощує буряки для найбільшого виробника цукру в Україні.

propData.content.image
Дмитро Кисельов, заступник директора з рослинництва ПП «Західний Буг»

Ми засіваємо 15 тис. га цукровим буряком і приділяємо йому максимальну увагу. Посіви цієї культури в нашому господарстві щороку варіюють у межах від 14,5 тис. га до 17 тис. га залежно від умов сезону. На скорочення чи збільшення площ під культурою впливає сівозміна, адже ми не можемо сіяти буряк по буряку. У нас сівозміна продумана на 10 років наперед, вона не змінюється. А динаміки зміни за площами, залежно від ціни чи ще від чогось, немає.

За словами Дмитра Кисельова, цукровий буряк є завжди прибутковою культурою для підприємства. Кожен рік відмічають різну маржинальність, але серед усіх сільгоспкультур він найбільш вигідний.

Впливають на вирощування цукрового буряку погодні фактори. Наприклад, у регіоні, де знаходяться поля ПП «Західний Буг» (захід України), бувають морози. Проте, каже заступник директора з рослинництва, великих втрат через це не зазнали. Також може впливати посуха, але і за таких умов минулого року вдалося зібрати 70 т/га. Цього сезону планується 85 т/га.

Дмитро Кисельов зазначає, що головне вчасно і правильно дотримуватися технології вирощування коренеплодів і систематично підходити до виробництва.

Інноваційні підходи до вирощування цукрового буряку — запорука успіху

Група компаній VITAGRO вирощує цукровий буряк уже більше 20 років, ще з початку заснування аграрного бізнесу 2004 року.

Дана культура для виробника досить рентабельна. Для її ефективного культивування група компаній докладає чимало зусиль, вдосконалює технологію.

propData.content.image
Олег Білан, керівник агрономічної служби групи компаній VITAGRO

Ми активно розвиваємо свої навички та вдосконалюємо підходи до вирощування цукрового буряку. Зокрема, тестуємо нові гібриди та проводимо інші види досліджень на наших полях. Зараз дослідницький центр аграрного бізнесу VITAGRO має в роботі 54 дослідження. З них 30 стосуються агроекологічного випробування сортів і гібридів, а решта зосереджені на тестуванні засобів захисту та добрив.

Цього року значних змін площі під цукровим буряком у VITAGRO не зазнали. Як і торік, у 2025 році група компаній відвела під цукровий буряк 3200 га. Нестандартні погодні умови дещо завадили посівній кампанії, проте виробник спрацював відповідно до запланованих площ.

«Ми планували завершити сівбу цукрового буряку до 2 квітня, але довелося перервати роботи через морози, сніг і дощі. У підсумку ми завершили сівбу до 16 квітня», — розповідає Олег Білан. 

Стратегія VITAGRO полягає не у продажі сировини, а в орієнтуванні на глибоку переробку. Тому цукровий буряк здають на переробку, а потім отримують цукор, який і продають.

Органічного буряку не буде, а конвенційні посіви зменшилися

ТОВ «Дедденс Агро» вирощує цукровий буряк на Рівненщині та Хмельниччині. Раніше закладали багато органічних посівів, а 5 років тому відмовилися від цієї ідеї. Сьогодні органічне вирощування так і не відновили, адже собівартість цукру дуже висока, крім того, діють квоти на його експорт за кордон для підприємств-виробників. Дозвіл є лише у переробних заводів, квоти розподіляються між ними.

propData.content.image
Віктор Щербачук, генеральний директор ТОВ «Дедденс Агро»

Загалом те, що сьогодні робиться з виробниками цукрового буряку, — це дуже прикро. Бо ми навіть на конвенційному підприємстві зменшили його площі. Мали сіяти 1200 га, а засіяли всього 650 га. Головна причина — квоти на продаж цукру. Основним покупцем нашого органічного цукру була Європа. Ми співпрацюємо з німецькими партнерами як по органіці, так і по конвенції. На сьогоднішній день ми нічого не можемо відправити. Минулорічний конвенційний цукор у нас лежить на складах, ми його так і не відвантажили, відповідно, не можемо виконати контракти.

З початком повномасштабної війни відновити посіви органічного цукрового буряку не так просто, пояснює фахівець, оскільки потрібно з обороту вивести багато коштів. А зараз підприємства не дуже хочуть працювати за форвардними контрактами щодо органічного цукру.

propData.content.image
Віктор Щербачук, генеральний директор ТОВ «Дедденс Агро»

Що буде з посівами органічного цукрового буряку в майбутньому, ми не знаємо. Конвенційних посівів, звичайно, будемо закладати невелику кількість. Поки така складна ситуація для виробників, сіятимемо мало. Загалом площі цукрового буряку цього року в Україні зменшилися суттєво. Головним чином через те, що виробники не можуть реалізувати свій цукор.

Загалом цукровий буряк — вигідна культура для підприємства, але наразі ціни на цукор низькі як в Україні, так і в Європі. 

«На сьогоднішній день у Європі 1 т цукру коштує приблизно €380. Це, порівняно з минулорічним показником, майже вполовину менше. Тоді ціна була €600, і всі, хто вирощував цукровий буряк, залишалися в плюсі. А за такої ціни, як зараз, і якщо вона ще знизиться, то буде мінус по врожайності культури», — зазначає Віктор Щербачук.

Компанія «ТАС Агро» впродовж кількох років вирощувала цукровий буряк. У 2023 році площі займали 256 га, торік — 641 га. Сьогодні підприємство відмовилося від культури, адже ніде переробляти.

propData.content.image
Віталій Ванчуляк, директор з виробництва «ТАС Агро»

У 2025 році компанія не планує вирощувати цукровий буряк, адже ця культура не є нашою профільною. Крім того, у нас немає власної переробки.

Цукровий буряк потрібен для економічного зростання країни, питання не лише в цукрі

За словами докторки економічних наук, професорки ДУ «Інститут економіки та прогнозування НАН України» Любові Молдаван, цукровий буряк посідає провідне місце серед технічних сільгоспкультур України.

Згідно з даними НАЦУ «Укрцукор»2024 року Україна експортувала рекордні 746,3 тис. т цукру, що забезпечило $419 млн експортних надходжень.

«Отже, вирощування цукрових буряків і виробництво цукру є важливими складниками аграрного сектору України, що сприяє забезпеченню продовольчої безпеки, формуванню експортного потенціалу, а також економічному зростанню», — зазначає Любов Молдаван.

І значення культури не обмежується лише цукровою промисловістю, адже після збору врожаю гичка буряку, обсяг якої може сягати до 50% від маси коренеплодів, широко використовується в тваринництві. Побічні продукти переробки — жом і патока — також мають високу кормову цінність і активно застосовуються в годівлі ВРХ та свиней. Крім того, цукровий буряк набуває дедалі більшого значення в секторі біоенергетики. Йдеться про виробництво біоетанолу та біогазу.

«За даними The World Ranking, 2023 року світове виробництво цукрових буряків становило 281 млн т, з яких частка України склала 4,7%. Наша держава увійшла до десятки лідерів за площею збору цієї культури — 250,1 тис. га, на яких було вирощено 13,1 млн т. Попри це, з моменту здобуття незалежності площі під цукровим буряком в Україні скоротилися у понад шість разів», — зауважує Любов Молдаван.


Вікторія Полевик, AgroPortal.ua