За словами докторки економічних наук, професорки ДУ «Інститут економіки та прогнозування НАН України» Любові Молдаван, цукровий буряк посідає провідне місце серед технічних сільгоспкультур України.
Згідно з даними НАЦУ «Укрцукор», 2024 року Україна експортувала рекордні 746,3 тис. т цукру, що забезпечило $419 млн експортних надходжень.
«Отже, вирощування цукрових буряків і виробництво цукру є важливими складниками аграрного сектору України, що сприяє забезпеченню продовольчої безпеки, формуванню експортного потенціалу, а також економічному зростанню», — зазначає Любов Молдаван.
І значення культури не обмежується лише цукровою промисловістю, адже після збору врожаю гичка буряку, обсяг якої може сягати до 50% від маси коренеплодів, широко використовується в тваринництві. Побічні продукти переробки — жом і патока — також мають високу кормову цінність і активно застосовуються в годівлі ВРХ та свиней. Крім того, цукровий буряк набуває дедалі більшого значення в секторі біоенергетики. Йдеться про виробництво біоетанолу та біогазу.
«За даними The World Ranking, 2023 року світове виробництво цукрових буряків становило 281 млн т, з яких частка України склала 4,7%. Наша держава увійшла до десятки лідерів за площею збору цієї культури — 250,1 тис. га, на яких було вирощено 13,1 млн т. Попри це, з моменту здобуття незалежності площі під цукровим буряком в Україні скоротилися у понад шість разів», — зауважує Любов Молдаван.
Вікторія Полевик, AgroPortal.ua