Відкриття транзитних каналів ЄС не має позитивного впливу на українське свинарство

18 червня 2022, 13:30 1484

На початку травня Україна отримала дозвіл на транзит м’яса свинини та яловичини, а також м’ясних продуктів територією ЄС. Проте активізації зовнішніх поставок свинини ані в кінці весни, ані на початку червня не спостерігається. Натомість оператори ринку відзначають пожвавлення імпорту свинини.

Про це повідомляють в асоціації «Свинарі України».

Відзначається, що оператори ринку констатують, що відкриття транзитних каналів не вносить істотних змін у ситуацію на вітчизняному ринку свинини. Так, відповідний дозвіл не відміняє експортної ізоляції через АЧС, не відкриває для операторів ринок свинини ЄС. Єдине, що дає ця опція, ― можливість здійснити поставки, які зірвалися через напад рф, і лише у випадку, якщо такі домовленості залишилися в силі. Українські експортери свинини відзначають, що географія зовнішньої торгівлі свининою до війни була вкрай обмежена, а більшість експортних поставок здійснювалося морським транспортом.

«За нинішніх обставин українська свинина не буде конкурентоспроможною на зовнішніх ринках як через вищі ціни закупівлі, так і через більш ніж двократне підвищення транспортних витрат у випадку транзиту через країни ЄС, а також здорожчання пального. Крім цього, враховуючи це та загальну ситуацію в країні, зовнішнього попиту на вітчизняну свинину не відчуваємо», ― коментують трейдери.

Експерти асоціації «Свинарі України» зауважують, що хоча отримання дозволу на транзит свинини та яловичини країнами ЄС є позитивним зрушенням, а перемовини зі співдружністю спрямовані на лібералізацію торгівлі, український ринок свинини поки не відчуває позитивних змін.

На противагу «завмерлому» експорту свинини, імпортні поставки істотно пожвавилися. Так, за попередніми оцінками, імпорт свинини за січень-травень перевищив 22 тис. т. Це відповідає 16% промислового виробництва чи 8% загальної ємності ринку свинини та у понад двічі перевищує обсяги зовнішніх поставок свинини на кінець травня 2021-го.

«Хоча наразі вплив активності зовнішніх поставок на внутрішній ринок свинини та цінову ситуацію на ньому некритичний, подальша пролонгація таких податкових преференцій для підприємств-спрощенців затисне вітчизняних операторів ринку свинини у цінові та податкові лещата та поставить під ризик подальшу роботу вітчизняних операторів усього ланцюга доданої вартості свинини», ― переконані в асоціації.