Україна експортує у 10 разів більше яловичини, ніж імпортує

20 січня 2022, 12:24 1508

Український ринок за підсумками 2021 р. наростив імпорт яловичини до 2,78 тис. т, що на 34% більше ніж роком раніше.

Про це йдеться у повідомленні асоціації «Український клуб аграрного бізнесу».

Найбільше в Україну постачалось мороженого м’яса — 1,94 тис. т (70% від загальних поставок). Свіже та охолоджене м’ясо складало 0,84 тис. т.

Ключовими експортерами в Україну яловичини стали: Австрія — 1 148 тонн; Литва — 534 тонн; Польща — 237 тонн; США — 182 тонни. 

Експерти відмічають, що обсяги поставок української яловичини за кордон також демонструють незначне зростання у 2021 році. Попри тяжке становище в вітчизняному скотарстві, українські експортери відправили в інші країни 27,55 тис. т м’яса, що на 11% більше ніж торік.

При цьому, 99% поставок відбувалось виключно у мороженому вигляді. Для порівняння, поставки 2020 року мали співвідношення 92% мороженого та 8% охолодженого, а в 2019 році — 61% мороженого і 39% охолодженого.

Найбільше експортували до таких країн: Китай — 12,33 тис. тонн; Білорусь — 3, 68 тис. тонн; Казахстан — 3,10 тис. тонн; Узбекистан — 2,89 тис. тонн.

«Протягом минулого року українське скотарство не змогло зберегти наявний оборот поголів’я, а, на жаль, тільки скорочувала його з кожним місяцем. Відтак, станом на 1 грудня 2021 року поголів’я ВРХ склало 2689,4 тис. голів, що у порівнянні з аналогічним періодом 2020 року на 184,6 тис. голів менше (—6,4%)», — розповідає аналітик УКАБ Максим Гопка.

Найбільша чисельність поголів’я на сьогодні спостерігається у таких областях як: Хмельницька (223 тис. голів), Полтавська (187,5 тис. голів) та Вінницька (186 тис. голів).

Також скорочення спостерігалось і у виробництві м’яса, яке за 2021 рік склало 288,3 тис. т у забійній масі, що на 16,5% ніж попереднього року.

«Загалом минулий рік роботи на внутрішньому ринку для виробників яловичини був тяжкий. За рахунок стрімкого росту цін на корми та скорочення поголів’я, паралельно піднімалась собівартість продукту, яка ще більше зменшувала попит у споживанні. Єдиним шляхом в отриманні гарного прибутку у 2021 році, був експорт української яловичини на інші міжнародні ринки, переважно до Китаю», — підсумував експерт.