Прогноз: Ціна яєць скоро стабілізується і піде на зниження

22 лютого 2021, 11:27 2213

Промислові підприємства в січні 2021 р. виробили 657 млн шт яєць, що на 23% менше в порівнянні з аналогічним періодом минулого року. При цьому, тенденція до зменшення обсягів виробництва розпочалася ще з вересня 2020 року, поступово збільшуючи темпи падіння.

Про це йдеться у повідомленні асоціації «Український клуб аграрного бізнесу».

Як зазначається, передумовами для такого падіння послугувало сукупність факторів, серед яких варто виділити збільшення собівартості через значне зростання ціни на зернові культури та зменшення експортних відвантажень яєць українськими виробниками.

З жовтня 2020 року ціни на зернові культури почали зростати, що почало негативно впливати на рівень рентабельності виробництва яєць. Частина виробників прийняло рішення не садити нову птицю і частково зменшити надлишкову пропозицію.

«Крім того, експорт яєць з України в 2020 р. скоротився на 13% в грошовому вимірі. Одними із головних конкурентів на світовому ринку для України є країни ЄС. На внутрішньому ринку цих країн спостерігалося зниження ціни з травня 2020 року, що ускладнило українські експортні відвантаження. В січні 2021 року експорт яєць скоротився вже на 61% в грошовому виразі і склав $4,2 млн», — коментує аналітик УКАБ Світлана Литвин.

Зменшення пропозиції від промислових підприємств призвело до зростання ціни на внутрішньому ринку. Згідно даних Державного комітету статистики, в січні 2021 року середня ціна на яйця зросла на 18% до 32,31 грн/десяток.

«В найближчій перспективі очікується стабілізація ціни з її поступовим зниженням, завдяки збільшенню надходжень яєць від домогосподарств», — прогнозують експерти.