Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів через спалах ящуру в Угорщині запровадила посилені заходи контролю, щоб мінімізувати ризик занесення та розповсюдження цього збудника на території України.
Про це говориться у повідомленні відомства.
«Наразі служба посилює контроль на кордоні та в прикордонних регіонах, що межують з країнами ЄС. Наша основна мета — запобігти проникненню ящуру на територію України. Усі заходи здійснюються у тісній координації з територіальними органами Держпродспоживслужби. Робота в цьому напрямку вже розпочата та активно ведеться», — підкреслив заступник голови Держпродспоживслужби, головний державний ветеринарний інспектор України Володимир Кустуров.
Зокрема, у Закарпатській, Волинській, Львівській, Івано-Франківській та Чернівецькій областях посилили контроль за клінічним станом і транспортуванням (переміщенням) сприйнятливих до захворювання видів тварин.
Одним із ключових запобіжних заходів стало запровадження заборони на випас парнокопитних тварин у 10-кілометровій зоні вздовж кордону з ЄС. Це стосується великої рогатої худоби, свиней, овець, кіз, буйволів та інших тварин, які сприйнятливі до вірусу.
На кордоні з Угорщиною передбачено посилення заходів контролю міжрегіональними територіальними органами Держпродспоживслужби, зокрема:
Для довідки: ящур є висококонтагіозним вірусним захворюванням, яке вражає велику рогату худобу, свиней, овець, кіз, буйволів та інших парнокопитних тварин, зокрема і диких.