Мартинюк: Молочні кооперативи — пріоритетний напрямок держпідтримки

29 січня 2018, 13:56 5004

Ключовим напрямом державної підтримки у 2018 році стане створення молочних кооперативів, що дасть можливість змінити технології доїння та зберігання молока і дозволить виробникам отримувати більший дохід.

Про це під час сьогоднішньої прес-конференції заявив перший заступник міністра аграрної політики та продовольства Максим Мартинюк.

«З-поміж усіх кооперативів, які ми хочемо підтримувати, основне місце займають молочні. Тому що при тій питомій вазі молока, яке збирається з господарств населення для переробки, підвищення якості у цьому сегментів можливо тільки шляхом об'єднання у кооперативи, зміни технології доїння і зберігання молока», — сказав Мартинюк.

Він зазначив, що уряд зараз завершує розробку механізмів підтримки утворення молочних кооперативів, але уже зараз очевидно, що вони будуть базуватися на принципах співфінансування. 

«Ініціатива має іти від людей — ніхто нікого примусово і «зверху» об'єднувати не буде і не може. За умови, що люди зібралися і вирішили створити кооператив, зрозуміло, що цей кооператив утворено заради змін у технології доїння і зберігання молока — для того, щоб купити доїльне обладнання і охолоджувач. Він коштує якихось грошей. Частину цих грошей зберуть люди, частину цих грошей дофінансує держава. Є також місцеві, регіональні  програми підтримки сільського господарства, які також спрямовані на це. Думаю, таким потрійним фінансуванням ми сильно стимулюватимемо утворення  кооперативів», — сказав Мартинюк.

Він пояснив, що економічним стимулом стане отримання виробниками значно більшої вигоди за той самий об'єм молока. Мартинюк зазначив, що вигода формуватиметься за рахунок великих партій.

«Якщо люди об'єднаються у кооператив, то для них 10 тисяч літрів — не проблема. Кооператив дає можливість забезпечити партію молока і партію молока належної якості», — пояснив він.

За даними заступника міністра аграрної політики та продовольства Олени Ковальової, прибуток за умови об'єднання може скласти близько 2 грн/л.

«Якщо ми говоримо про молоко від господарств населення (молоко найнижчої якості), то в середньому його ціна зараз в Україні від 5,5 до 6 грн/л. Але є молоко найвищої якості, яке здається по 10 і більше гривень. Тобто те саме молоко, але яке сформувалось у великі партії може додатково принести прибуток до 2-2,5 грн на літрі», — сказала Ковальова.


Для довідки: в Україні до 1 липня 2018 р. відстрочено введення нового державного стандарту 3662:2015 «Молоко-сировина коров'яче. Технічні умови», яким підвищуються вимоги до якості молока. При цьому використання молока другого класу для технологічних процесів виробництва харчових продуктів після дворічного перехідного періоду буде обмежено, однак дозволено у виробництві нехарчових продуктів, наприклад, кормів для тварин або казеїну. Раніше передбачалося, що редакція Державного стандарту України 3662:2015 вступить в силу з 1 січня 2018 р.