Україна у топ-8 світових лідерів за плантаціями лохини

22 листопада 2022, 10:27 3324

Україна посіла 8-ме місце серед країн із найбільшими площами плантацій лохини.

Про це пише EastFruit з посиланням на звіт Міжнародної асоціації з лохини (IBO).

Експерти IBO оцінили площі під лохиною в Україні у 5,3 тис. га за підсумками 2021 р. Вище України знаходиться Мексика, яка мала 9,1 тис. га. У Польщі, яка посідає 6-те місце, — 11 тис. га під лохиною.

«Цікаво, що очолює рейтинг країна, яка є нетто-імпортером лохини, — Китай. Там площі оцінюються у 69 тис. га. Однак завдяки об’ємному внутрішньому ринку Китай споживає самостійно всю вирощену продукцію», — зазначають експерти.

Друге місце посідають США, де площі досягають 48,1 тис. га, а найбільші експортери лохини у світі — Чилі та Перу — посідають третє та четверте місця з 18,8 та 16,9 тис. га відповідно. На п’ятому місці Канада з 12,1 тис. га лохини.

Зазначимо, що всі десять провідних країн світу за площами лохини у 2021 р. нарощували площі. Лідерами за темпами приросту були Китай, Перу та США. У Китаї площі зросли протягом року майже на 9 тис. га, у Перу — на 3,2 тис. га, в США — на 2,9 тис. га лише за рік. Польща у 2021 р. висадила додатково 1,5 тис. га лохини, Україна — близько 1 тис. га.

«До десятки найбільших країн за площами під лохиною підбираються Сербія та Грузія. Активно розширюються площі у Марокко, Румунії, Новій Зеландії й навіть деяких країнах Субсахарської Африки. Зокрема, Зімбабве вже входить до двадцятки найбільших експортерів свіжої лохини у світі», — каже економіст інвестиційного департаменту Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО)  Андрій Ярмак.

Він також зазначає, що попри великі площі під лохиною, Україна дещо відстає за врожайністю від багатьох інших країн із м’якшим кліматом. Проте українська ягода відрізняється високими смаковими якостями завдяки унікальним ґрунтово-кліматичним умовам.