Зупинка морського експорту з України вдарить по найбіднішим країнам

01 листопада 2022, 18:00 2178

12 суден із зерном вийшли з українських портів, поки росія заявляла про зупинку зернового коридору.

Про це розповіла економічний експерт та ексдепутат Тетяна Острікова на своїй сторінці у Facebook.

Вона зазначила, що Спільний координаційний центр і без росіян може дати висновок, що судна цивільні. А їх не можна обстрілювати. 

«У вересні, коли коридор працював з найбільшою потужністю, Україна отримала від морського експорту зернових $1,8 млрд. З 1 серпня по 27 жовтня Україна продала 9 млн т, і це 60% минулорічного експорту за той же період», — констатує експерт. 

Острікова підкреслила, що більшість суден з українським зерном має прямувати до Іспанії, Туреччини, Італії, Китаю, Нідерландів та Єгипту. 

«Але у разі зупинки коридору постраждає в першу чергу не Європа, а найбідніші країни. Адже ринок зернових глобальний. Скорочення пропозиції призведе до зростання світових цін, і ринок сам знайде рівновагу. Ця рівновага означає, що деякі країни просто не куплять продовольство за збільшеними цінами», — пояснила вона. 

І додала, що світові ціни миттєво реагують на події в Україні. Під час вторгнення у лютому ціна на пшеницю за декілька днів зросла з $8 за бушель до $12. А з початку червня, коли з’явились перші новини про перемовини щодо зернового коридору, ціна падала до $8,2 у липні. І за час роботи коридору вона не зростала вище $10. Ситуація з вартістю кукурудзи аналогічна.

«Саме це падіння цін і є внеском України і зернового коридору в недопущення голоду в найбідніших країнах, де кожен цент вартості хліба має значення», — підсумувала експерт.