Європейські фермери бояться ефективного сільського господарства

20 березня 2024, 10:30 774

Сільське господарство як у ЄС, так і в Україні — це не лише маленькі фермери, а й великі промислові ланцюги постачання. Ще до широкомасштабної війни Україна постійно збільшувала свою присутність на ринках ЄС, і українські аграрії за 2022/23 рік показали, що навіть в умовах війни привабливі для європейського ринку.

Таку думку висловив заступник міністра економіки — торговий представник України Тарас Качка у інтерв’ю ТСН.

propData.content.image
Тарас Качка, заступник міністра економіки — торговий представник України

Є кілька вимірів, які важливо брати до уваги під час оцінки, що відбувається сьогодні. Ми мали доступ на ринки ЄС у межах угоди про вільну торгівлю з 2014 року, і за 10 років утворилися багатосистемні ланцюги постачання, особливо в аграрній сфері. Ми постачали зернові, овочі, м’ясо птиці, яблучний концентрат, томатну пасту. Таких прикладів багато. Українські виробники займали певні ніші, але при цьому не витискали польських, німецьких чи французьких фермерів з їхнього ринку, а, скоріше, займали нішу інших країн, брали участь у розширенні виробництва в ЄС. Тому ми не створюємо шкоди для Європейського Союзу, але при цьому ми привабливіші з погляду розвитку виробництва харчових продуктів.

Торговий представник України назвав дві речі, які викликають певний страх у європейських фермерів. Перша — в українських аграріїв не було дотацій, вони не мали такої фінансової підтримки, як фермери в ЄС. 

«Ефективність — це те, чого найбільше бояться люди, залучені у сільське господарство, оскільки вважають, що воно не про ефективність, а про щоденне життя. А українські фермери через відсутність субсидій могли вижити, лише роблячи ставку на ефективність»,  зауважив Тарас Качка.

Він додав, що другий фактор — це те, що Україна завдяки прагненню стати членом ЄС будує політику щодо безпечності харчових продуктів, технологій на європейських правилах. Тому українська продукція не є чужою на ринку, вона відповідає європейському ринку. 

«Коли з’являється ефективний і великий партнер, який має вільний доступ до ринку, виникає страх — що буде з малим польським фермером. Нічого не відбудеться, адже ніхто не збирається вижити з ринку цього фермера. Ми працюємо в паралельних вимірах, Україна поділяє і підтримує політику ЄС, що аграрна сфера — це більше, ніж бізнес, це вибудована система з фермерами, які живуть у селі», — пояснив Тарас Качка


Людмила Лебідь, AgroPortal.ua