ЄС отримує вагому вигоду від агропродовольчої продукції, що надходить з України

16 грудня 2023, 08:40 6413

У 2022 році до ЄС збільшився імпорт фуражного зерна з України. Водночас зріс імпорт бразильських зернових і круп, що свідчить про потреби Євросоюзу в зернових.

Про це повідомив аграрний експерт Гайнц Штрубенгофф на ХV Міжнародній конференції «Ведення агробізнесу в Україні». 

За його словами, ЄС отримує вагому вигоду від агропродовольчої продукції, що надходить з України. ЄС є нетто-імпортером рослинної олії та олійних культур. Лише половина рослинної олії, яка споживається в ЄС, виробляється на європейських полях. Решта надходить з Латинської Америки, а зараз усе більше з України. Тож соєві боби, насіння соняшнику та соняшникова олія вітаються в ЄС. 

«Звісно, у різних країн різні потреби та інтереси. Можливо, польські фермери не хочуть пшениці та кукурудзи з України. Але нідерландські, німецькі фермери, які виробляють м'ясні та молочні продукти, хочуть отримувати корми, пшеницю та кукурудзу з України», — зазначив Гайнц Штрубенгофф. 

Він наголосив, що Європейська комісія є регулятором єдиного ринку, а не окремих країн. 

«Тож якщо ви дозволите польському чи угорському уряду втручання в ринкові механізми, і щось йде не так, то це відкриває скриньку Пандори. Але в Європі багато політик, тому я не здивуюся, якщо на додаток до чотирьох продуктів, щодо яких зараз діють заборони, як-от пшениця, кукурудза, насіння соняшнику та ріпаку, додадуються нові, принаймі під час перемовин», — вважає експерт.

Світлана Цибульська, AgroPortal.ua