Уряд спрогнозував економічний ефект від національної платформи «Зроблено в Україні»

27 лютого 2024, 09:20 1646

Уряд оголосив про запуск національної платформи «Зроблено в Україні», ухвалив постанову про популяризацію товарів українського виробництва та затвердив знак маркування «Зроблено в Україні». Сумарний пропонований ефект зростання споживчого попиту від цих дій очікується на рівні 0,14% ВВП, понад 22 тис. нових робочих місць і 4 млрд грн додаткових надходжень до бюджету.

Про це повідомив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль під час презентації національної платформи «Зроблено в Україні».

propData.content.image
Денис Шмигаль, прем'єр-міністр України

Цьогоріч ми передбачили майже 45 млрд грн на програми підтримки бізнесу, адже відновлення і розвиток підприємництва є одним із пріоритетів у плані дій уряду. Програма «Зроблено в Україні» виводить взаємодію держави і бізнесу на новий рівень, це абсолютно новий спосіб комунікації з підприємцями. В діалозі будуть напрацьовуватися найкращі рішення, які втілюватимуться в життя вже найближчим часом. В їх основі зрозуміла філософія — захист вітчизняного виробника, практика споживання української продукції, яка має стати частиною повсякденної культури кожного з нас.

Денис Шмигаль додав, що в цьому контексті йдеться не про обмеження іноземних товарів, а про стимули, які допоможуть підприємцям зайняти ніші на внутрішньому ринку та вийти на зовнішній. За його словами, для цього планується задіяти низку інструментів допомоги вітчизняному виробнику. 

  • Публічні закупівлі. Прем'єр-міністр України зазначив, що буде розширено перелік категорій товарів, які мають закуповуватися у локального виробника.
  • Компенсації. Денис Шмигаль звернув увагу, що у держбюджет на 2024 рік закладено 1 млрд грн на компенсацію коштів за придбану сільгосптехніку вітчизняного виробництва. За розрахунками уряду, в перспективі це може створити 9 тис. робочих місць та згенерувати до 1,5 млрд грн податків до бюджету. Ця програма затребувана, тому її планують розширити на весь вітчизняний автопром. 
  • Адаптація вже діючих державних програм підтримки під цілі платформи «Зроблено в Україні». За програмою кредитування «5-7-9%» за час повномасштабної війни видано понад 46,6 тис. кредитів на загальну суму 187 млрд грн, з яких лише 7% інвестиційних кредитів. «Тому робитимемо ставку на інвестиційний компонент, на фінансування придбання основних засобів українських виробників за пільговою ставкою 5% тим, хто купуватиме саме українське обладнання», — зауважив Денис Шмигаль.
  • Гранти українським виробникам. Грантова програма «єРобота» — це підтримка малого і середнього бізнесу та можливість стимулювати переробку та аграрний сектор.
  • Стимулювання споживчого попиту.  «Попри війну, ми маємо потенціал розвитку, і кожен українець повинен знати, шо купити українське — це зробити внесок у нашу перемогу, відбудову та зростання», — зазначив Денис Шмигаль.

Людмила Лебідь, AgroPortal.ua