В Україні впроваджується європейська практика маркування м’яса, оливкової олії та меду

17 травня 2021, 17:34 7256

Мінекономіки затвердило Порядок і спеціальні вимоги до маркування харчових продуктів, для яких обов'язковим є зазначення країни походження або місця походження. Відповідний наказ від 01.04.2021 р. №679 зареєстровано в Мін’юсті 06.05.2021 р.

Про це повідомляє прес-служба Мінекономіки.

«Наказ розроблено на основі вимог актів ЄС, і він є ще одним кроком на шляху нашої євроінтеграції, а також створення спільного ринку харчових продуктів з Європейським Союзом. Внаслідок прийняття наказу споживачі будуть отримувати більш детальну інформацію про країну або про місце походження харчових продуктів. Це також дозволить зменшити можливості для підробки і фальсифікації харчових продуктів», — зазначає заступник міністра Сергій Глущенко.

Порядок і спеціальні вимоги до маркування харчових продуктів установлює правила зазначення «країни походження» або «місця походження» в маркуванні:

- м'яса великої рогатої худоби, свіжого або охолодженого;
- м'яса великої рогатої худоби, мороженого;
- свинини свіжої, охолодженої та мороженої;
- баранини і козлятини свіжої, охолодженої та мороженої;
- їстівних субпродуктів великої рогатої худоби, свіжих або охолоджених, або морожених;
- м'яса та їстівних субпродуктів свійської птиці;
- меду;
- необробленої оливкової олії (virgin olive oil) і оливкової олії екстра-класу (extra virgin olive oil).

Порядок застосовуватиметься до маркування вищезазначених харчових продуктів, вироблених в Україні або ввезених (пересланих) на митну територію України, на всіх етапах їх реалізації.

Дія Порядку не поширюватиметься на вказані вище харчові продукти, які призначені (вироблені) для особистого споживання.

Наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування та вводиться в дію через 3 роки з дня набрання ним чинності.

Харчові продукти, для яких відповідно до цього наказу обов'язковим є зазначення країни походження або місця походження, які відповідають вимогам законодавства щодо надання споживачам інформації про харчові продукти, що діяло до введення в дію цього наказу, але не відповідають вимогам цього наказу, можуть перебувати в обігу до настання кінцевої дати споживання або закінчення строку придатності.