В Україні пропонують частково повернути спецрежим ПДВ

05 грудня 2017, 14:29 5540

У парламенты зареєстровано законопроект «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо підтримки внутрішнього споживчого ринку, забезпечення стабільності цін та збалансованості Державного бюджету в 2018 році», ініційований колективом авторів на чолі з народним депутатом Олегом Дмитренком.

Як видно з пояснювальної записки до законопроекту (№ 7351), метою законопроекту є підтримка внутрішнього споживчого ринку шляхом відновлення на один календарний рік дії спеціального режиму ПДВ для сільськогосподарських товаровиробників у редакції, що діяла до 31 грудня 2015 р., а також забезпечення стабільності цін та збалансованості Державного бюджету в 2018 р. шляхом тимчасової відміни бюджетного відшкодування при експорті продуктів рослинного походження.

Щодо питання бюджетного відшкодування, то запропоновані зміни стосуються лише таких зернових культур як пшениця, жито, ячмінь, овес та кукурудза, зазначають автори законопроекту. Згідно прогнозних показників 2017 року, частка бюджетних витрат на відшкодування експортерам названих культур складе близько 40 млрд. грн. Тому, авторський колектив пропонує в 2018 році скасувати бюджетне відшкодування на операції з вивезення товарів у митному режимі експорту по цим зерновим культурам. Натомість, відновлення спецрежиму ПДВ для виробників тваринницької продукції забезпечить стабільність внутрішнього споживчого ринку.

Загалом, прийняття даного законопроекту, на думку парламентарів, дозволить додатково наповнити дохідну частину Державного бюджету в 2018 році на суму близько 30-35 млрд.грн.

«Останні ініціативи народних депутатів обмежують або взагалі унеможливлюють розвиток тваринницької галузі й всього сільського господарства. Фактично, це санкції проти українських споживачів. Ми вважаємо, що найбільш правильним є повернення спецрежиму ПДВ для агровиробників продукції з високою доданою вартістю, а кошти від економії бюджетного відшкодування можна перерозподілити, до прикладу, на будівництво житла для військовослужбовців. За нашими оцінками, мова йде про 30-40 млрд грн за результатами 2018 р.», - прокоментував один із авторів законопроекту Микола Кучер.


Для довідки: з 1 січня 2017 р. було повністю скасовано спеціальний режим оподаткування ПДВ для вітчизняних сільськогосподарських виробників, який діяв з 1998 року.