В країнах Азії української агропродукції поменшало майже на 40%

17 листопада 2022, 13:17 2043

Оборот зовнішньої торгівлі агропродовольчою продукцією між Україною та країнами Азії за результатами восьми місяців 2022 р. склав $5,164 млрд, що на 38% менше відповідного показника роком раніше ($8,356 млрд).

Про це розповів заступник директора ННЦ «Інститут аграрної економіки» Микола Пугачов, повідомила пресслужба центру.

Він зазначив, що основними покупцями вітчизняної агропродовольчої продукції в азійському регіоні цьогоріч є Туреччина, Китай, Індія, Саудівська Аравія, Іран, Південна Корея та Ірак. Сумарно на ці країни припало 81% вартості українського постачання до цієї частини світу.

«У січні-серпні 2022 р. Азія традиційно фокусувалася на придбанні ключових груп вітчизняного експорту — зернових культур ($1,954 млрд), олій та жирів ($1,35 млрд), олійних ($334 млн), м’ясопродуктів ($267 млн), а також залишків і відходів переробної промисловості ($264 млн)», — зауважив Пугачов.

Він пояснив, що суттєве зниження взаємної торгівлі агропродовольчою продукцією між Україною та країнами Азії спричинене повномасштабним вторгненням рф в Україну та довготривалим блокуванням наших морських портів, що зруйнувало напрацьовані логістичні ланцюги.

«Хоча через форс-мажорні обставини азійський регіон зараз втратив статус основного ринку збуту для продовольства українського виробництва, він залишається серед найбільш пріоритетних і перспективних. Наявність тут країн із великою ємністю внутрішнього ринку (Китай, Індія), а також високим платоспроможним попитом (Близький Схід, Японія, Південна Корея), разом зі здатністю до швидкого відновлення колишніх обсягів постачання у разі успіхів України на фронті й стабілізації соціально-економічної ситуації виглядатиме багатообіцяюче для вітчизняного експорту», — підсумував науковець.