Український бізнес закликає заборонити страйки на прикордонних переходах

22 лютого 2024, 13:26 1397

Український бізнес вкотре пропонує польським протестувальникам сідати за стіл переговорів та розпочати діалог на предмет вимог сторін, та яким чином їх можна задовольнити.

Про це говориться у повідомленні Європейської Бізнес Асоціації

«Страйки вже призводять до негативних наслідків для обох сторін, як загалом і для ЄС та світу — порушення важливих постачальних ланцюгів, зриви термінів постачання продукції, порушення договірних зобов’язань з партнерами, псування продукції, котра має обмежені терміни придатності та, як наслідок, прямі фінансові та репутаційні втрати тощо», — пояснюють в асоціації.

І додають, що, за інформацією бізнесу, ситуація зараз набагато гірша, ніж була наприкінці минулого року. 

«Тож у такій ситуації насамперед хочеться нагадати польським колегам про необхідність дотримання Договору між Україною і Республікою Польща про добросусідство, дружні відносини і співробітництво від 30.12.1992 року, де сторони зобов’язались розвивати відносини в дусі дружби, співробітництва, взаємної поваги, взаєморозуміння, довіри і добросусідства», — уточнили фахівці. 

Водночас ЄБА звертається до європейських інституцій. Адже наразі важко знайти ознаки того, що ситуація буде врегульована найближчим часом, принаймні, допоки не буде створено дієвого запобіжника на рівні ЄС, який би унеможливив блокування кордону. 

«І оскільки такі акції наносять цілеспрямовану шкоду не лише українській, але і європейській економіці, то Європейська Бізнес Асоціація звертається до Єврокомісії, уряду Польщі, зокрема її правоохоронних органів, із проханням допомогти врегулювати ситуацію, до прикладу, прийнявши рішення про заборону проведення страйків на прикордонних переходах, які є об’єктами критичної інфраструктури, або будь-яке інше рішення, яке допоможе направляти це та схожі питання в цивілізоване русло та діалог, а також вжити заходів для понесення відповідальності особами, які вчиняють злочинні дії», — підсумували в асоціації.

Крім того, Спілка українських підприємців та асоціація «Український клуб аграрного бізнесу» закликали польських партнерів розпочати конструктивну дискусію щодо ефективних інструментів управління експортними потоками. Одним із таких інструментів може стати механізм експортного ліцензування, який користується підтримкою румунської та болгарської сторін.

«Кожен день простою автоперевізників на кордоні Польща-Україна зменшує обсяги торгівлі на $70 млн та завдає безпосередніх збитків державам і учасникам ланцюга постачання товару. Протестувальники та польські медіа поширюють відверті фейки щодо низької якості українських продуктів, використання заборонених у Європі пестицидів та ГМО, переважного контролю західними концернами українського аграрного сектору тощо», — говориться у повідомленні УКАБ.

Крім цього, на думку фахівців, під удар будуть поставлені високі економічні результати польського агрохарчового сектору, який завдяки українському імпорту кормів зміг наростити експорт м'ясних і молочних виробів лише до ЄС на 29% (до 35 млрд євро) та до України — на 16% (до майже 1 млрд євро).