Український бізнес закликав польських перевізників до діалогу

09 листопада 2023, 09:22 1338

Бізнес-спільнота України розуміє право польських перевізників на висловлення власних позицій, але закликає до спільного вирішення проблеми.

Про це говориться у повідомленні Європейської Бізнес Асоціації

«Повномасштабна війна в Україні суттєво вплинула на ланцюги постачання товарів. Закриття повітряного простору України, блокування частини морських та річкових портів, значні пошкодження залізничної мережі та інфраструктури країни призвели до того, що автомобільні вантажні перевезення через західні автомобільні пункти пропуску (зокрема з Польщею) стали практично єдиним шляхом для міжнародних перевезень товарів», — зауважили в об’єднанні.

Водночас 6 листопада перевізники з Польщі розпочали страйк на польсько-українських пунктах пропуску.

«Безумовно, бізнес-спільнота України розуміє право польських працівників на колективне обговорення та висловлення власних позицій. Водночас, зважаючи на складні геополітичні обставини та потреби наших країн у взаємодії, бізнес-спільнота України вважає, що вирішення конфлікту через страйки може призвести до негативних наслідків для обох сторін, як загалом для ЄС та світу. 

Адже страйки польських перевізників на кордоні призведуть лише до порушення важливих постачальних ланцюгів, які вже піддаються випробуванню через війну не тільки всередині країни, але й на міжнародному рівні», — говорять у ЄБА.

Наслідком, на думку фахівців, будуть зриви термінів постачання продукції, порушення договірних зобов’язань з партнерами, псування продукції, котра має обмежені терміни придатності та, як наслідок, прямі фінансові та репутаційні втрати.

В асоціації навели приклад однієї компаній-експортера, яка за тиждень затримки вантажу не змогла вчасно завантажити у європейських постачальників більше одного десятка замовлень на загальну суму €500 тис. 

«Тому бізнес-спільнота України, об’єднана Європейською Бізнес Асоціацією, Американською торговельною палатою в Україні, Торгово-промисловою палатою України, Асоціацією міжнародних автомобільних перевізників, Українським союзом промисловців та підприємців, Спілкою українських підприємців, закликає сторони, включаючи представників перевізників з Польщі та органи влади України і Польщі, до дотримання Договору між Україною і Республікою Польща про добросусідство, дружні відносини і співробітництво від 30.12.1992 року та вирішувати усі спірні питання шляхом відкритого та конструктивного діалогу», — підкреслили в ЄБА.

І додали, що спільними зусиллями можна знайти рішення, яке враховуватиме інтереси перевізників і забезпечить стабільність і добробут обох сторін.

З метою стимулювання скорочення черг на кордонах і тривалості перевірок (і, як наслідок, зниження витрат бізнесу на простій та уникнення штрафних санкцій за несвоєчасне виконання міжнародних контрактів) ЄБА пропонує зосередитись на кількох аспектах в роботі:

  • забезпечити митними та прикордонними органами обох держав виконання меморандумів щодо пропускної спроможності українсько-польських пунктів пропуску;
  • зосередитись на розбудові існуючих та спорудженні нових спільних пунктів пропуску на українсько-польському кордоні, використовуючи доступні інструменти міжурядової взаємодії та механізми багатосторонньої дипломатії; 
  • сприяти зближенню митних процедур на польсько-українських пунктах контролю та виробленні відповідних рекомендацій для змін митного законодавства та практик митних відомств обох країн;
  • підписати Угоду про спільний кордон між Україною та Республікою Польща.