В УКАБ — нові обличчя в президії

14 грудня 2017, 13:14 6641

Асоціація «Український клуб аграрного бізнесу» (УКАБ) на загальних зборах 12 грудня обрала нову президію із 12 осіб — топ-менеджерів компаній-лідерів аграрного сектору України.

Як говориться у повідомленні УКАБ, президентом в черговий раз був переобраний Алекс Ліссітса.

«Перша десятирічка УКАБ закінчилася грандіозним успіхом. УКАБ став не лише першою асоціацією в аграрному секторі, завоювавши лідерські позиції. УКАБ є тією організацією, що разом з урядом формує аграрну політику нашої держави», — сказав президент асоціації «Український клуб аграрного бізнесу», генеральний директор ІМК Алекс Ліссітса.

За його словами, у майбутньому асоціація буде розвиватися і працюватиме в регіонах на місцевому рівні.

«Наше основне завдання — активно працювати над проблемами, які є в сільській місцевості. Ми рухаємося в напрямі глобального оцифрування та прагнемо бути інноваційними», — підкреслив Ліссітса.

Своїми враженнями від співпраці з УКАБ та планами щодо подальшої роботи поділилися і інші члени оновленої президії.

За словами генерального директора компанії «Агро-Регіон» Катерини Рибаченко, ідея створення асоціації є цікавою та доцільною, адже організація об'єднує представників аграрного сектору для обміну ідеями, передовим досвідом та останніми новинами.

«УКАБ активно представляє інтереси рослинників не тільки  в АПК України, а й на міжнародному рівні та завжди в курсі останніх подій та тенденцій в агробізнесі. Асоціація дійсно репрезентативно представляє сектор на всіх рівнях. Членство в УКАБ дає чудову можливість брати участь у різноманітних заходах, які вона проводить: конференції, поточні зустрічі по основним напрямкам для обговорення питань і альтернатив їх вирішення, освітні проекти тощо. ­­­­Нам цікаво підтримувати зв'язок з командою як в межах УКАБ, так і поза ним», — сказала Рибаченко.

Вона також висловила побажання, щоб УКАБ зайнявся питанням правок, внесених на 2018 р. у Держбюджет та Податковий кодекс України, і відстояв право агровиробників на повернення ПДВ.

«Вирішення цієї проблеми було б найкращим подарунком під ялинку всім аграріям», — сказала Рибаченко.

Президент IMMER Group Ірина Мірошник відзначила, що єдиним правильним шляхом розвитку бізнесу є об'єднання зусиль всіх гравців ринку по всьому ланцюжку поставок: від вирощування, переробки до транспортування, зберігання продуктів.

«У 2017 році ми провели серйозну наукову роботу по впровадженню технологій застосування плівки для мульчування, що розкладається, для вирощування сільгоспкультур і в наступному році плануємо її промислове застосування. І ми це будемо робити разом», — сказала Мірошник.

Генеральний директор агрохолдингу HarvEast Дмитро Скорняков відзначив, що УКАБ — це в першу чергу можливість профільного спілкування з багатьма представниками аграрного бізнесу України. По-друге, це доступ до користування  ресурсами асоціації з точки зору вивчення нових законопроектів, ініціатив, постанов. 

«УКАБ продуктивно лобіює інтереси нашої компанії на багатьох рівнях. Хочемо, щоб у 2018 році команда продовжувала працювати так же якісно, запроваджувала нові ініціативи і нововведення для покращення ситуації в аграрному секторі України», — сказав Скорняков.

«Ми бачимо себе співучасниками та співавторами процесу трансформації сільського господарства, тому для нас є важливою гра в одній команді з усіма учасниками ринку. Крім того, ми маємо практичний досвід у вирішення багатьох питань, що стосуються галузі техніки. В УКАБ я бачу професійну команду, з якою ми можемо рухатися в одному напрямку та формувати синергію. Наступний рік буде непростим, і буде над чим працювати», — сказав регіональний директор корпорації AGCO в Україні та Східній Європі Роман Шаповал.

За словами головного виконавчого директора агрохолдингу МХП Юрія Мельника, в УКАБ «можна знайти однодумців, разом з цією командою можна ефективно працювати, досягати перемог та не боятися робити помилки».

«Мені цікаво бути в процесі ухвалення рішень не лише один раз на рік під час загальних зборів, а також бути залученим до процесу підготовки рішень та порушення проблемних питань. Цілі асоціації залишаються незмінні — ми працюємо над сприятливим середовищем для ведення аграрного бізнесу, в тому числі для великих компаній», — сказав Мельник.

У свою чергу, генеральний директор МПП фірма «Ерідон» Сергій Кролевець зазначив, що УКАБ — це ефективний майданчик для обговорення не тільки питань, що стосуються аграрного сектору, але й ведення бізнесу загалом.

«На заходах клубу можна обговорити різні бізнесові питання, поділитися інформацією, знаннями, досвідом, це зближує людей, ми краще розуміємо одне одного, адже тут зібрано багато бізнесменів, професіоналів, які мають величезний досвід не тільки в сільському господарстві. Тож членство в УКАБ дає доступ до інформації, допомагає бути завжди в курсі справ як економічних, так і політичних. На аграрний сектор сьогодні звертається все більше уваги, і компаніям важливо об'єднуватися, щоб відстоювати свої інтереси», — додав Кролевець.

«Мені подобається УКАБ як бізнес-ідея, товариство, майданчик для професійного спілкування. За два роки членства я бачу позитивні зміни, нові обличчя. Вважаю, що сьогодні асоціації варто підсилювати вплив на законотворчу ініціативу. Подібні громадські об'єднання, на мою думку, мають виступати таким собі лакмусовий папірцем в суспільстві, бути регуляторами дій влади», — сказав виконавчий директор Agricom Group Петро Мельник.

Він вважає, що асоціації мають проектувати рішення влади на своїх учасників і давати їм оцінку з позиції бізнес-товариства. Разом з тим такі громадські організації повинні пропонувати рішення. Мельник висловив сподівання, що разом з УКАБ компанія долучиться до процесу формування ініціатив, що будуть змінювати агросектор.

«За 3 роки, поки ми є членом асоціації, я можу сказати, що УКАБ став більш впливовим. Коли ми приєднувалися до УКАБ, то це був більше клуб, а зараз це справжня асоціація. Я думаю, саме тут відбулися найбільші зміни. Цю асоціацію видно, вона формує і представляє думку великої частки сектору, і це важливо, тому що важливо мати голос, до якого прислухаються», — сказав генеральний директор ТОВ «Бейкер Тіллі Україна» Олександр Почкун.

На його переконання, тільки громадський рух може щось змінити в Україні, а суспільство здатне трансформуватися та розвиватися лише через створення суспільних інститутів. Причому, Почкун вважає, що значні зміни відбуваються, навіть, під час процесів, фінальний результат яких не видно.

«В УКАБ є декілька цікавих проектів, які я просто люблю, це, наприклад, «Вишиваний шлях», і мені здається, що саме такі проекти змінюють ставлення до бізнесу в цілому і аграрному зокрема. Одним із завдань, які міг би собі поставити УКАБ, є створення взаєморозуміння між великим і маленьким сільськогосподарським бізнесом. Мені здається, що це важливо з точки розвитку сектору та його сталого розвитку. Я вірю, що наш ринок здатний утворювати сталі конкуренті форми різної величини», — сказав Почкун.

Також відзначається, що у 2017 році УКАБ стрімко збільшив кількість членів. До асоціації приєднались 32 компанії:  ПАТ «Бель Шостка Україна», ТОВ «Євраліс Семенс Україна», Торговий дім «Світ-Агро», ТОВ «Ведерстад», ДП «Лакталіс-Україна», ІП «СЖС Україна», ДП «Лемкен-Україна», ТОВ «КУН-Україна», ПАТ «Піреус Банк», ТОВ «Фруктовий світ Україна», ПрАТ «Волинська фондова компанія», ТОВ «Пьотінгер Україна», SoilCares, ТОВ «Сандора», ТОВ «ГАЛС АГРО», ТОВ «Агро-Технології груп», ТзОВ «Даноша», ТОВ «Ей Джі Едвайзорс», ДП «Амазоне-Україна», ТОВ «ДЛГ Україна», ТОВ «ГЛОБАЛ КЕМІКЕЛ ГРУП», СКБ «Ватра», ТОВ «Ландтех», ТОВ «Ківонь Україна», ТОВ «Агросем», ТОВ Агрофірма «Сади України», ТОВ «СІЕЙЧЕС УКРАЇНА», ТОВ «Холдинг НТІ», ТОВ «Епіцентр К», ТОВ «Баришівська зернова компанія», ПП «Компанія Автоленд» та ТОВ з ІІ «Цеппелін Україна».

Генеральний директор Асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» Тарас Висоцький вважає збільшення кількості членів асоціації наслідком її активної позиції та ефективної роботи.

«Таке суттєве збільшення кількості членів за останній рік є позитивною оцінкою роботи за основними блоками діяльності асоціації. УКАБ представлений в усіх робочих групах міністерств і відомств. Ми не тільки подаємо правки до законопроектів, формуємо нормативні ініціативи, але й підтримуємо їх проходження і ухвалення. Значна кількість членів долучилася до наших ключових комітетів: агрохімії, з питань земельних відносин, насіннєвого комітету тощо. Нині ми активно розглядаємо питання підтримки експорту аграрної продукції», — сказав Висоцький.

На сьогодні, членами асоціації є 105 компаній, які займають ключові позиції на аграрному ринку України. До складу УКАБ входять 29 аграрних холдингів, які у своєму розпорядженні мають 3,5 млн га землі, представлених майже у всіх областях України. На платформі асоціації діє 11 комітетів для систематизації діяльності за окремими напрямками. Вони об»єднують фахівців УКАБ та членів асоціації, які відповідають за організацію діяльності з моніторингу, аналізу, інформування та адвокацію в певній сфері агропромислового виробництва і ресурсного забезпечення.

У 2017 році УКАБ суттєво розширив портфоліо різноманітних заходів, спрямованих на поширення передових технологій та обмін досвідом, в тому числі і на регіональному рівні. Був запущений напрямок Дні Агротехнологій для представлення передових технологій для господарств, зокрема, презентовано роботу сільгосптехніки міжнародних лідерів-виробників, генераторів аграрних технологій. На цих подіях проводилася демонстрація передових технологій передпосівного ґрунтообробітку, посіву, внесення засобів захисту рослин.