Україна уже вклалась у норми внесення агрохімікатів, до яких прагне ЄС

15 березня 2021, 08:00 2211

Політика безпечності української харчової продукції сьогодні в повній мірі відповідає стандартам ЄС. 

Про це заявив міністр аграрної політики та продовольства Роман Лещенко на своїй сторінці у Facebook за підсумками дискусії, присвяченій викликам та можливостям European Green Deal для українського агросектору.

«Ми активно підтримуємо позицію ЄС щодо зниження використання агрохімікатів на 50%. І для українського фермера — ця ціль адекватна. На сьогодні ми не застосовуємо настільки інтенсивні підходи у використанні мінеральних добрив і пестицидів, на відміну від сільгосптоваровиробників ЄС. За розрахунками науковців, Україна уже вклалася в цільові нормативи використання агрохімікатів, які ЄС закладає для себе до 2030 р.», — зазначив Лещенко.

Він також окреслив подальші кроки для досягнення цілей European Green Deal:

1.Зменшення використання мінеральних добрив.

«В Україні частка використання азотних добрив — 40 кг/га, у європейських фермерів — понад 80 кг/га. Відповідно до цілей Європейського зеленого курсу щодо зменшення використання таких добрив на 20%, наше завдання — 68 кг/га. Тобто, Україна вже має запас», — уточнив Лещенко.

2.Скорочення використання протимікробних засобів для тваринництва та аквакультури.

«Використання антибіотиків в Україні на сьогодні є мінімізованим і, ми прагнемо зберегти та закріпити цей успіх. Найближчим часом ми очікуємо підписання Президентом закону №3318 про ветеринарну медицину та благополуччя тварин, який дасть можливість імплементувати вимоги ЄС щодо контролю за використанням антимікробних препаратів», — пояснив міністр.

3.Ставка на органічне виробництво.

«На сьогодні загальна кількість земель з органічним статусом в Україні становить близько 468 тис. га (1,1% від загальної площі). І підвищення цього показника на 25% є дуже амбітним. Вже зараз Україна лідирує в експорті органічної продукції у країни ЄС», — підсумував Лещенко.