Україна: Експорт добрив у 2,5 рази перевищив імпорт

10 червня 2020, 16:53 4154

Українські виробники азотних добрив є конкурентоспроможними не лише на ринку України, але і на світовому ринку.

Про це йдеться у повідомленні асоціації «Український клуб аграрного бізнесу».

Так, за даними Державної митної служби, із липня 2019 р. по травень 2020 р. нетто-експорт (перевищення експорту над імпортом) азотних добрив (група 3102 УК ТН ЗЕД) перевищив $70 млн. При цьому експорт досяг $247 млн, а імпорт становив $176 млн.

«Особливо яскраво зазначені тенденції проявились у квітні-травні 2020 року, коли імпорт знизився до $12 млн, а експорт становив майже $31 млн, що в 2,5 рази більше», — зазначають експерти.

До того ж, в УКАБ відмічають, що в структурі експорту азотних добрив розширився асортимент. Зокрема, в 2020 р. Україна також експортувала аміачну селітру в обсягах понад 10 тис. т.

«Це важливий факт, оскільки імпорт аміачної селітри обмежувався антидемпінговими та іншими заходами, починаючи з 2008 р., під приводом неконкурентоспроможності вітчизняного виробника, який за цим видом добрив на 100% представлений групою компаній Ostchem», — коментує генеральний директор УКАБ Роман Сластьон.

Дані митної статистики доводять, що конкурентоспроможність вітчизняного виробника добрив є високою навіть на зовнішньому ринку, адже на експорт азотні добрива відправлялися за світовими цінами, які є нижчими порівняно до цін внутрішнього ринку. Так, при середній вартості аміачної селітри у березні цього року на внутрішньому ринку України на рівні $224 за тонну, на експорт її відправляли по $188 за тонну.

«Тобто для українських аграріїв ціна з заводу йде із суттєвою націнкою порівняно до ціни для експортних контрактів, що може свідчити про зловживання монопольним становищем», — підкреслюють в УКАБ.


Для довідки: Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства пропонує ввести квоти на імпорт добрив незалежно від країни походження під приводом необхідності захисту вітчизняної хімічної галузі, базуючись на даних імпорту за 2017 р. Проте, як вважають в УКАБ, таке рішення не враховує актуальної ситуації в галузі та вірогідних негативних наслідків для агросектору через посилення монопольного становища на ринку мінеральних добрив групи компаній Ostchem.