Науковець: Інноваційні ЗЗР є безпечнішими для бджіл і ефективними водночас

24 червня 2020, 10:23 2337

В ЄС та інших цивілізованих країнах на заміну засобам захисту рослин старого покоління приходять інноваційні препарати, які ефективно працюють стосовно цільового об'єкта і водночас безпечніші для бджіл.

Про це в інтерв'ю AgroPortal.ua зазначив директор «Наукового центру превентивної токсикології, харчової та хімічної безпеки імені академіка Л.І. Медведя МОЗ України», професор Микола Проданчук.

«Запустити на ринок новий препарат — це дуже велика робота. До впровадження в практику доходить одна із сотень тисяч, а можливо й мільйона молекул, які синтезуються», — говорить Проданчук.

Тим не менш, потужні міжнародні компанії в розвинених державах уже розробили нові формули, випробували їх і пропонують аграріям. Україні недоступні подібні розробки через законодавче блокування — заборону ввозити інноваційні ЗЗР для проведення державних випробовувань.

«Цей факт уже відкинув нас на 5 років назад. Зараз європейські країни починають дослідження, випробування, реєстрацію новітніх препаратів, а ми змушені працювати з тим, що є», — говорить він.

Водночас, Проданчук звертає увагу, що головною причиною отруєння бджіл пестицидами є недостатній рівень комунікації між пасічниками та аграріями. Також серед причин — недотримання регламентів застосування або використання фальсифікованих препаратів.

«Всі проаналізовані випадки масового мору бджіл переважно були пов«язані з недостатньою комунікацією чи відповідальністю учасників процесу, — говорить він. — Потрібно дотримуватися рекомендацій і щодо внесення препарату, і щодо ізоляції бджіл».

Науковий центр має сучасне обладнання та перевіряє зразки бджіл на сліди 164-х пестицидів. Процедура дороговартісна і не завжди по кишені пересічному пасічнику — 6-7 тис. грн.

В закладі пояснюють, що у ціну досліджень включені витрати на підтримку міжнародної акредитації. Її мають на кілька тисяч методик, а результати досліджень держпідприємства визнаються в усьому світі. Проте додають: насправді у більшості ситуацій зрозуміло, хто винен, і чому загинули. Навіть відомі основні препарати, які використовували, а потім знаходили в бджолах через порушення технологій їх внесення.

Тож закликають аграріїв і пасічників бути відповідальними та дотримуватися законодавства.

«Контрабанда, фальсифікація, нелегальний продаж — про це навіть не потрібно згадувати. Це апріорі незаконно», — підсумував Проданчук.