У Мінекономіки озвучили, скільки земельних угідь вдасться повернути у використання за 10 років

08 серпня 2023, 14:25 1000

Серед ключових завдань для країни під час війни та упродовж доволі тривалого часу після її завершення будуть розмінування й повернення у використання потенційно забруднених вибухонебезпечними предметами земель. За 10 років потрібно повернути у використання 80% таких земель.

Про це розповіла перший віцепрем’єр-міністр — міністр економіки України Юлія Свириденко, повідомляє «Укрінформ».

propData.content.image
Юлія Свириденко, перший віцепрем’єр-міністр — міністр економіки України

Для земель сільськогосподарського призначення маємо окремий план, який уряд затвердив у березні. Згідно з ним, за 4 роки потрібно обстежити та повернути у використання 470 тис. га, тобто 4700 км². Це землі у Дніпропетровській, Запорізькій, Київській, Миколаївській, Сумській, Харківській, Херсонській та Чернігівській областях. Ми вже виконали чверть плану з обстеження і повернення цих територій у використання. Плануємо оновити його, адже суттєво випереджаємо прогнозовані темпи.

За її словами, серед ключових напрямів для обстеження та розмінування — критична інфраструктура та перевірка домівок українців. Далі — сільськогосподарські угіддя. Опісля — ліси й підводне розмінування.

«На нещодавно деокупованих територіях, об’єктах критичної інфраструктури провідною має бути роль урядових організацій. А там, де, наприклад, аграрії мають ресурс та бажання почати обстеження й розмінування власним коштом, можуть долучатися приватні оператори. Для цього будуємо ринок з можливістю закупівлі таких послуг через прозорі аукціони. Ми вже втілюємо цей намір. У серпні проведемо перший аукціон з розмінування лісової ділянки», зазначає Юлія Свириденко.

Вона додала, що зацікавленість у такому підході мають усі сторони. Тобто є і приватні оператори з розмінування, і приватні замовники такої послуги. Завдання держави — створити умови для їхньої максимально прозорої співпраці. 

За словами Юлії Свириденко, в Україні зараз працюють 14 сертифікованих операторів, частина з яких має великий досвід роботи за кордоном. Наразі в державному бюджеті немає окремої програми на гуманітарне розмінування. Тому активно залучаються на це партнерські ресурси.

«Як зазначається у звіті Світового банку, для потреб гуманітарного розмінування Україні знадобиться понад $37,5 млрд. Ми вже маємо підтвердження від партнерів, що до кінця року отримаємо майже $244 млн на потреби гуманітарного розмінування. Окремо у США нині узгоджують надання до $84 млн на підтримку приватного оператора, який працюватиме в Україні»,  зазначає Юлія Свириденко.