Трофімцева: Кластер — найкраща форма розвитку сільських територій

22 березня 2019, 12:55 2020

Створення кластерів є оптимальним інструментом розвитку сільських територій.

Таку думку висловила в.о. міністра аграрної політики та продовольства України Ольга Трофімцева, говориться  у повідомленні Мінагропроду.

«Їх ефективність залежить саме від ініціативи бізнесу різних секторів економіки, які на перший погляд виглядають абсолютно не поєднуваними. Саме так і працює класторизація», — зауважила вона.

Трофімцева відзначила, що класторизація має підтримку сьогодні на рівні уряду та держави. Це бізнес орієнтована модель, яка працює на самоокупність. Міністерство вже підтримує і готове підтримувати й надалі ідеї бізнесу інформаційно та дорадницьки. Кластерні ідеї разом із smart-спеціалізацією можуть підвищити конкурентоспроможність регіонів та ефективно реалізовуватися в новостворених територіальних громадах, де є молоді та ініціативні керівники.


Для довідки: Мінагропрод запровадив пілотні проекти з впровадження агрокластерів у Львівській та Одеській областях. На Львівщині це «ГорбоГори», а на Одещині — «Фрумушика Нова». Реалізація кожного з цих проектів це спосіб об`єднання фінансових, людських та природних ресурсів, держави, бізнесу та сільських громад. Загальні бюджети проектів склали на Одещині 39,56 млн грн., на Львівщині — 27,6 млн грн.