Про це йдеться у повідомленні асоціації «Український клуб аграрного бізнесу».
Структуру імпорту сирів склали такі категорії як: інші сири — 56%; свіжі сири — 26%; плавлені сири — 13%; блакитні сири — 4,5%; сири терті або в порошку — 0,5%. Ріст обсягу імпорту відбувся майже в кожній категорії. На такий швидкий ріст вплинула, в першу чергу, внутрішня ціна на сировину.
Зазначається, що у 2020 році значно зріс попит на рідкісні сорти сирів, зокрема:
- Гауда (Gouda) — більше в 3,4 рази (3 тис. т);
- Фета (Feta) — більше в 2,6 рази (0,75 тис. т);
- Чедер (Cheddar) — більше в 2,5 рази (0,45 тис.тис. т);
- Горгонзола (Gorgonzola) — більше в 2,2 рази (0,17 тис. т);
- Едем (Edam) — більше в 2 рази (0,61 тис. т);
- Пармезан (ParmіgіanoReggіano) — більше в 1,7 рази (0,23 тис. т);
- Брі (Brіe) — більше в 1,5 рази (3,2 тис. т);
- Камамбер (Camembert) — більше в 1,5 рази (1,1 тис. т).
ТОП-5 країн-постачальників сирів до України:
1. Польща — 22,4 тис. т (48%);
2. Німеччина — 9,2 тис. т (20%):
3. Франція — 3,8 тис. т (8%)$
4. Нідерланди — 3,5 тис. т (7%);
5. Італія — 1,9 тис. т (4%).
«Ситуація, яка склалася на ринку сирів в Україні, йде не на користь вітчизняним виробникам, оскільки їм складно конкурувати з імпортною продукцію з боку Європейського Союзу, програючи в ціні та якості.
Намагаючись відновити в другій половині 2020 року виробництво сирів в Україні, наші виробники мусили максимально експортувати, так як на початку нового року продажі будуть слабкими. Рішення цієї проблеми може бути тільки одне — це розробити стратегію розвитку та надати державну підтримку для тваринництва, яке знаходиться не в найкращому становищі», — зазначають експерти.