Тіньовий ринок обороту сільгоспземель складе 10 млрд грн

20 грудня 2016, 17:14 3514

Тільки за допомогою емфітевзису до кінця 2016 р. буде оформлено близько 14 тис. договорів оренди землі (площею 65 тис. га), що в порівнянні з 2015 роком більше на 80%.

Про це свідчать підрахунки асоціації «Український клуб аграрного бізнесу», які були здійснені на основі статистичної інформації від Міністерства юстиції.

Такі ж площі, за підрахунками експертів, будуть оформлені шляхом довгострокової оренди на 50 років. Лідерами у переоформлені є Одеська, Полтавська та Сумська області, де до кінця року буде оформлено близько 5 тис. договорів, що сумарно складає 20 тис. га землі.

«Такий розвиток подій на земельному ринку свідчить про активізацію тіньових схем, адже оформлення договорів на 50 років та емфітевзису де-факто означає продаж земельних ділянок. Це пов’язано як із зростанням бідності сільського населення, так і з не вірою бізнесу в те, що легальний ринок землі може запрацювати у найближчі роки», — зазначив президент УКАБ Алекс Ліссітса.

Експерти УКАБ прогнозують, що у 2017 році буде укладено близько 40 тис. договорів емфітевзису та аналогічну кількість договорів на 50 років загальною прощею 300 тис. га, що, для порівняння, становить площу с/г угідь Чернівецької області. 

Виходячи з нині діючих розцінок за гектар землі, які коливаються від 20 тис. до 50 тис. грн за гектар, залежно від регіону, можна говорити, що наступного 2017 року, оборудки на землі складуть 10-12 млрд грн. Для порівняння бюджет видатків на Фонд регіонального розвитку у 2017 році становить 9 млрд грн, відмічають в асоціації.

Через такі тіньові або напівтіньові схеми купівлі землі у деяких регіонах України у найближчі 5-7 років до 80% українських земель можуть змінити власника шляхом емфітевзису або договорів оренди на 50 років.

«Таким чином, через 5 років скасування мораторію на продаж с/г землі буде зайвим, оскільки більшість земель  відійдуть у власність аграрних підприємств», — підсумував Алекс Ліссітса.


Для довідки: згідно з діючим законодавством України земельні паї можуть оформлятися в оренду строком до 50 років або шляхом емфітевзису безстроково. Ці норми діють уже більше 10 років, однак активізація оформлення договорів оренди на 50 років та емфітевзису відбулася саме у 2016 році.