Світовий банк про зміни клімату: для України ще не пізно

10 лютого 2022, 19:00 2225

Зміна клімату є серйозною загрозою для життя та засобів до існування у всьому світі, однак країни можуть вжити відповідних заходів з адаптації.

Про це йдеться у доповіді Світового банку «Україна: підвищення стійкості до клімату в сільському та лісовому господарстві».

«Як показує дослідження, для України ще не пізно зменшити кліматичний ризик для сільського господарства та лісів і розширити можливості в цих секторах», — пояснив  регіональний директор Світового банку у Східній Європі Аруп Банерджі.

Дослідження показує, що за умови постійного зростання викидів температура може підвищитися до понад 4°C до кінця 21 століття, супроводжуючись більш вологою зимою та більш сухим літом, у поєднанні зі значними коливаннями в різних регіонах України. Прогнозується, що до кінця століття в південному Степу буде різке щорічне збільшення кількості тропічних ночей і літніх днів. Підвищення температури влітку може призвести до спеки та посилення посушливості на півдні та сході України. Прогнозується, що навіть із деякими заходами щодо пом’якшення клімату кількість льодових днів і морозних ночей у південному регіоні зменшиться. Це вплине на багато сфер економіки.

«До середини століття зміна клімату сприятиме зниженню врожайності основних сільськогосподарських культур країни, включаючи ячмінь, кукурудзу та соняшник. Проте врожайність озимої пшениці на півночі та північному заході України до 2050 року може зрости на 20–40% у порівнянні з 2010 роком», — говориться у звіті. 

Аналіз також прогнозує значне скорочення площ, придатних для вирощування ялини, бука, сосни та дуба – ключових порід деревини в країні. Зі зміною клімату ліси, ймовірно, зіткнуться з зростаючою загрозою від лісових пожеж і комах.

На основі цього аналізу, а також найкращих світових практик, звіт рекомендує Україні зміцнювати інституції, політику та планування; збільшує науковий потенціал і дослідження; і сприяє переходу до кліматично збалансованого сільського та лісового господарства.