Законопроект Мінагропроду щодо постійного користування землями підтримали експерти

20 грудня 2017, 09:51 2829

Представники органів державної влади, проектів міжнародної технічної допомоги, профільних громадських асоціацій, вищих навчальних закладів та інші фахівці дали схвальні відгуки проекту Закону України «Про внесення змін до Земельного кодексу України та інших законодавчих актів щодо права постійного користування земельними ділянками».

Як говориться у повідомленні Міністерства аграрної політики та продоволсьтва, про це йшлося під час круглого столу, на якому були презентовані основні положення законопроекту.

У ході заходу його учасники обговорили основні проблеми, пов’язані з використанням земель на праві постійного користування, серед яких неможливість: використання земельної ділянки у якості кредитного ресурсу; передачі земельної ділянки у тимчасове користування третім особам; спадкування тощо. Крім того, учасники круглого столу неодноразово наголошували на тому, що надзвичайно неефективним, тіньовим, є управління земельними ділянками, що знаходяться у постійному користуванні державних та комунальних підприємств.

Як зазначили експерти Офісу підтримки реформ, положення представленого проекту закону спрямовані на подолання зазначених проблем та прийняття проекту дозволить: гарантувати захищеність прав фізичних та юридичних осіб приватного права; зменшити корупцію у сфері управління земельними ділянками державних та комунальних підприємств; збільшити доходи місцевих бюджетів з орендної плати та земельного податку; забезпечити баланс інтересів працівників підприємств, інвесторів та територіальних громад при приватизації державних с/г земель тощо.