росія знову заблокувала роботу зернового коридору

27 квітня 2023, 09:21 1376

російська федерація 26 квітня вкотре призупинила роботу зернового коридору.

Про це Військово-морські сили Збройних сил України повідомляють у Facebook.

«26 квітня 2023 року Чорноморський зерновий коридор вкотре призупинений російською стороною. Так, 25 квітня 2023 в Спільному координаційному центрі у Стамбулі представники росії відмовились погоджувати рух суден до морських портів України по гуманітарному коридору, що діє в межах Чорноморської ініціативи з питань експорту зерна та пов’язаних продовольчих вантажів морським шляхом». — ідеться у повідомленні.

Внаслідок цього чотири судна, одне з яких зафрахтоване Всесвітньою Продовольчою Програмою ООН для доставки пшениці до Ефіопії, не змогли покинути порти Чорноморськ, Одесу та Південний і вимушені чекати на погодження їх проходу додатковий час. Також одне судно чекає на прохід до порту Одеси в районі Суліни.

«Крім того, мережею Інтернет стала поширюватись неправдива інформація щодо начебто заборони ВМС ЗСУ руху торговельних суден у межах зернової ініціативи з/до портів Великої Одеси. Така інформація абсолютно не відповідає дійсності», — заявили у відомстві.

І додали, що Україна неухильно виконує всі покладені на неї в межах Чорноморської зернової ініціативи зобов'язання.

За даними асоціації «Український клуб аграрного бізнесу», українські експортери за 38-й тиждень роботи зернового коридору (17-23 квітня) через морські порти Одеської області відправили 668,4 тис. т агропромислової продукції, що на 5% менше відвантажень цим каналом тиждень тому. Кількість кораблів, що були завантажені за цей тиждень, становила лише 15 одиниць, що на 1 судно більше показника попереднього тижня.

«Рух кораблів зерновим коридором відбувається по інерції, оскільки основною проблемою досі залишається саботаж та зміна підходів інспекцій на вхід з боку російської сторони. Відповідно, це спричиняє зменшення подальшого навантаження суден у портах. У середньому за результатами тижня, що минув, вдалося пройти перевірки не більше 2 суден на день на вихід, що є дуже низьким показником. У кращі періоди роботи цього каналу інспекцію проходило 5,5 суден за день», — зазначають аналітики.

Найбільші обсяги експорту протягом 38-го тижня роботи зернового коридору становили: кукурудза (68% експорту за цей період); пшениця (22%); макуха соняшникова (8%).

Українська продукція попрямувала до країн Європи (Іспанія, Німеччина та Італія), Азії (Китай, Туреччина та Ємен) та Африки (Туніс та Ліван).

Всього з початку роботи зернового коридору з 1 серпня 2022 року по 23 квітня 2023 року вдалося експортувати 28,8 млн т продукції АПК нашим іноземним партнерам.