росія вивезла до Туреччини майже 3 тис. т викраденого в Україні соняшнику

15 січня 2024, 12:00 833

З порту окупованої Феодосії до турецького порту Самсун вивезли 2850,95 т насіння соняшнику, викраденого росією в окупованій частині Запорізької області.

Про це свідчать результати розслідування журналістів та IT-фахівців проєкту KibOrg, опублікованого в співпраці з проєктом SeaKrime Центру «Миротворець».

За даними розслідувачів, судно GAM EXPRESS, яке перебувало 18 грудня 2023 року в порту Феодосії, протягом 2017-2019 років незаконно заходило в порти окупованого Криму під назвами Lady Eman, Narsis і Haje Amira та прапорами Танзанії, Того і Лівану.

Це судно є в базі порушників Моніторингової групи Інституту Чорноморських стратегічних досліджень та редакції BlackSeaNews.

За даними платформи MarineTraffic, судно GAM EXPRESS вимкнуло свою автоматичну ідентифікаційну систему, що може свідчити про захід судна в порт окупованої Феодосії між 12 та 18 грудня 2023 року. 10-11 січня судно покинуло порт. У цей проміжок час GAM EXPRESS бачили в порту окупованої Феодосії. 

Розслідувачі KibOrg з’ясували, що, згідно з базою Equasis, судно оформлене на румунську компанію MGA SHIPPING CO. Комерційний та безпековий менеджмент судна здійснює ще одна румунська компанія AGM EXPRESS CO.

Журналісти з’ясували, що 10 січня 2024 року на партію насіння соняшнику на судні GAM EXPRESS було оформлено фітосанітарний сертифікат, підписаний відповідальною посадовою особою Феодосійського митного посту Глазкрицькою (Степаненко) Ольгою Іванівною.

Партія насіння соняшнику в 2850,95 т на судні GAM EXPRESS мала прибути до турецького порту Самсун.

Вказаний у фітосертифікаті експортер — компанія AGROGROUP LLC, зареєстрована у ленінградській області росії, а отримувач — зареєстрована в Туреччині компанія VTC TARIM URUNLERI GIDA SAN VE TIC LTD STI.

Також зазначається, що на кожну партію насіння соняшнику, які прибували в окуповану Феодосію автотранспортом, були оформлені карантинні сертифікати. Один із них був оформлений 20 грудня 2023 року на партію насіння соняшнику обсягом 32,42 т. Сказано, що вантаж походить з смт Куйбишеве Запорізької області, відправник вантажу — російський «Государственный зерновой оператор». Ще один сертифікат оформлений 26 грудня 2023 року на 24,28 т насіння соняшнику, вантаж походить із села Запоріжжя Пологівського району Запорізької області. Відправник — той самий російський «Государственный зерновой оператор».

У матеріалі також повідомляється, що судно GAM EXPRESS з насінням соняшнику з окупованої території Запорізької області прийшло на розвантаження до турецького порту Самсун 12 січня 2024 року.